Annons

Annons

Hon jobbar som rättsodontolog

Rebecca Gahn har fått nytt jobb som rättsodontolog i Stockholm. Vanliga arbetsuppgifter är att identifiera avlidna och skriva rättsintyg vid brottmål.

När Rebecca Gahn gick en kurs i rättsodontologi under tandläkarutbildningen på Karolinska institutet frågade hon den som ansvarade för kursen hur hon kunde bli rättsodontolog. ”Det blir man inte,” fick hon veta. Det finns nämligen bara en heltidstjänst som rättsodontolog i landet.
Nu jobbar hon halvtid på Rättsmedicinalverket (RMV) och utbildas på plats.
Vad gör du på nya jobbet?
– Jag jobbar framförallt med identifiering av avlidna samt skriver rättsintyg vid brottmål. Det kommer dessutom in förfrågningar om saknade utländska medborgare via Interpol som jämförs med de okända avlidna vi har här i Sverige. I framtiden hoppas jag kunna arbeta med utbildning och forskning inom rättsodontologi.
Vad har du för utbildning inom rättsodontologi?
– Jag gick en valbar kurs i rättsodontologi under grundutbildningen på Karolinska institutet och gjorde också mitt examensarbete inom rättsodontologi.
Hur blir man rättsodontolog?
– Det finns ingen specialistutbildning för att bli rättsodontolog, som det gör för rättsläkare. Det beror på att det enbart finns en heltidstjänst och en halvtidstjänst i Sverige som rättsodontolog. Istället blir man anställd som rättsodontolog av Rättsmedicinalverket och utbildas på plats. Det finns även några konsulttandläkare som kan hjälpa till med identifieringar vid behov samt flera identifieringskunniga tandläkare som kan kallas in vid en katastrof.

Upptäck mer