Det var fantastiskt att kunna göra det, men också lite läskigt att kunna ”leka Gud” och förändra någons liv, säger Malin Cronqvist apropå att hon har kunnat finansiera unga tanzaniers högre utbildning.

Malin Cronqvist
Ålder: 29 år
Utbildning: Kandidat i industriell ekonomi från Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm
Bor: På Lilla Essingen i Stockholm
Familj: Mamma, pappa och två yngre systrar
Fritid: Skidåkning, segling och att resa. Innan Malin Cronqvist åkte till Tanzania för att volontärarbeta och sedan sätta upp Help to Help säsongsarbetade hon som skidlärare i Åre.
Vi möter henne tillsammans med kommunikationsansvarige Kristofer Persson på vad som är organisationen Help to Helps
kontor i Sverige – entreprenörsmeckat Norrsken House i Stockholm. Utöver Malin och Kristofer finns ”två och en halv” anställda i Tanzania, där Help to Help företrädesvis arbetar.
Allt har gått snabbt – för bara åtta år sedan jobbade Malin Cronqvist som skidlärare i Åre. En känsla hade emellertid börjat smyga sig på: att hon ville ta sig ut i världen, ”göra något”. Hon hade blivit nyfiken på Afrika, men hennes pappa – som hon annars inte så ofta lyssnade på – varnade för ett antal länder. Tanzania verkade dock säkert, och Malin Cronqvist anmälde sig till volontärarbete vid ett vandrarhem i den fattiga västra delen av landet.
– Samtidigt hade den här stora skandalen i Röda korset uppdagats, när deras kommunikationschef hade förskingrat en massa pengar. Och det gjorde mig otroligt provocerad; den typen av orättvisa tänder någonting hos mig.
EKG-maskin som faller sönder
Korruption och bristande rutiner inom biståndet fick Malin Cronqvist att bestämma sig för att åka på egen hand i stället för att betala dyra pengar hos någon större volontärresearrangör. I stället startade hon en egen biståndsinsamling hos vänner och bekanta, och fick i slutänden ihop 30 000 kronor. Väl på plats i Tanzania började hon sedan att leta efter det lämpligaste sättet att investera pengarna på. Mycket av biståndet som hon såg där nere fungerade dock inte.
– Ja, som en EKG-maskin som ingen använder och som faller sönder. Samtidigt så många unga med ett fantastiskt driv för att driva förändring men utan möjlighet att plugga vidare. Allt det ledde till slutsatsen att vi skulle använda pengarna till stipendier för utvalda unga.
Unga tanzaniers studier
Sagt och gjort. Malin Cronqvist använde de insamlade pengarna till att finansiera två unga tanzaniers – Neema och Edward – studier i ekonomi respektive historia och politik (med syfte att bli lärare). Behoven var samtidigt enorma, och Malin Cronqvist ville snart skapa någonting större än denna avgränsade insats. Hon började strukturera och professionalisera verksamheten och satte snart upp organisationen Help to Help. Den har sedan dess omvandlats till insamlingsstiftelse med eget 90-konto.
– Vi uppfyller Svensk Insamlingskontrolls krav om att minst 75 procent av de insamlade pengarna ska gå direkt till ändamålet. Förra året låg vi mellan 85–89 procent som gick till ändamålet.
”Man måste investera lite själv, så man inte blir helt beroende av oss”
Idag har 127 studenter gått igenom Help to Helps finansieringsprogram, varav 60 har tagit examen. Fler ansöker ständigt, men endast ungefär 50 procent av alla ansökande kan beviljas stöd från Help to Help. Malin Cronqvist berättar mer om vilka studenter man framför allt letar efter, och hur processen går till. Studenter inom jordbruk, jordbruksteknologi och livsmedelsteknik är extra viktiga, liksom lärare samt läkare och tandläkare, för att få bukt med hälsosituationen i landet.
– Man måste investera lite själv, så man inte blir helt beroende av oss utan har något annat sätt att försörja sig på, säger hon. Det innebär att man inte kan bekosta utbildning för de allra fattigaste.
Frustration och engagemang
Det kan tyckas hårt, men organisationen har lärt sig vad som fungerar genom enveten praktik. Genom att satsa på de studenter som har en möjlighet att komma ut i de professioner de studerar till kan Help to Helps stipendiater i sin tur förbättra samhället, bidra till Tanzanias utveckling och inspirera andra i sin tur. Fungerande bistånd, kort sagt, fött utifrån Malin Cronqvists starka frustration och engagemang.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.