Annons

Annons

Inställda konferenser drabbar yngre forskare

Många stora vetenskapliga konferenser har ställts in eller hållits digitalt på grund av pandemin. Angelika Silbereisen är en av många forskare som har påverkats.

Angelika Silbereisen är universitetsadjunkt vid Karolinska institutets enhet för parodontologi och odontologisk profylaktik.
Hur har du drabbats av inställda konferenser och förändrade villkor?

Angelika Silbereisen


– Jag skulle presentera en studie förra året i Washington DC i USA vid en av de största internationella konferenser för forskare inom odontologi, den som International Association for Dental Research (IADR) ordnar, men den blev inställd på grund av pandemin. Därför fick jag inte presentera min forskning och jag gick miste om stimulerande vetenskapliga presentationer och nätverk med experter inom parodontologi. I juli i år kommer jag att presentera min forskning vid årets IADR-konferens, men nu blir det en helt virtuell konferens istället.
Hur har du använt molnbaserade videotjänster sedan pandemin började?
– Vår forskningsgrupp har använt Zoom mycket för att hålla kontakt och diskutera vetenskap både inom gruppen och med andra kollegor och studenter, både nationellt och internationellt.
Kompenserar det för fysiska möten?
– Delvis. Man kan interagera med varandra och kan visa dokument och presentationer både i större och mindre grupper. Det är lättare att sammanföra människor från hela världen när ingen behöver resa. Men möten och konferenser i verkliga livet erbjuder ett bredare utbud av hur man kan nätverka med varandra och ger också möjligheter att samtidigt lära känna andra länder och kulturer.
Janet Suslick

Upptäck mer