De etiska frågeställningarna kan gälla allt från prioritering, terapiplanering och genomförande av komplicerade och kostsamma behandlingar till behandlingsresultat som inte motsvarar patientens förväntningar.
Etiska dilemman kan ofta kopplas till avvägningar mellan vård och ekonomi och/eller mellan önskat, möjligt, rimligt och nödvändigt.
Exempel ur vardagen
Vid symposiet ”Etisk reflektion i praktisk protetik” presenteras exempel ur den kliniska vardagen. Det kommer det att tryckas på hur viktigt det är med etisk medvetenhet, ett lyhört och empatiskt förhållningssätt och ömsesidig respekt och delaktighet inför en behandling. En förutsättning för att lyckas med behandlingen är att patient och behandlare är överens om vad som kan uppnås och hur det ska ske.
– A och O är att ha förmåga till empati och att mötet med patienten är professionellt och personligt, förklarar Barbro Swartz, övertandläkare och verksamhetschef vid Centrum för specialisttandvård i Örebro.
– Det handlar också om att vid terapiplaneringen och behandlingen stärka och tydliggöra patientens ställning och främja dennes integritet, självbestämmande och delaktighet, samt att förstå patientens förväntningar på behandlingsresultatet, vilka förhoppningar och farhågor patienten har och vad som är viktigt för honom eller henne.
Viktigt att ta sig tid
Barbro Swartz understryker att det är viktigt att ta sig tid vid samtalet med patienten och att vara lyhörd för dennes önskemål. Men det finns också andra faktorer:
– Som behandlare måste jag också förhålla mig till patientens ekonomiska förutsättningar. Patienten måste känna sig välinformerad och delaktig, säger hon.