Annons

Annons

Ja till komplettering av polsk examen

Regeringen säger ja till komplettering för svenskar som har examen från engelskspråkiga polska tandläkarutbildningar. Under hösten kommer de första att kunna påbörja praktik i Sverige, men först väntar de sista byråkratiska turerna.

Socialstyrelsen får mandat att införa de förändringarna som myndigheten föreslog till regeringen i somras. Efter examen från en femårig internationell tandläkarutbildning i Polen ska studenter som kan svenska få söka jobb som liknar allmäntjänstgöring i Sverige. När de har visat att de kan det som studenter med svensk tandläkarexamen kan, får de svensk legitimation.
– Nu har vi fått i uppdrag att beskriva för socialdepartementet lite mer i detalj hur vi har tänkt göra för att studenterna ska kunna komplettera utbildningen för att få svenskt tandläkarlegitimation, berättar Erik Magnusson, tillförordnad enhetschef på Socialstyrelsen.
Något exakt datum för när kompletteringen införs kan han inte uppge, men det blir under hösten.
– Vi gör det så fort som möjligt. Uppdraget ska slutredovisas till socialdepartementet senast den 30 november, men vi räknar med att göra det tidigare än så. Jag utgår från att vi ska införa förändringarna så fort vi har redovisat för regeringen, säger han.
Sex månaders praktik
Tandläkartidningen har tidigare beskrivit Socialstyrelsens förslag.
Helt kort går det ut på att:
* Personer som har polsk tandläkarexamen men som inte har genomfört AT i Polen ska kunna få svensk legitimation efter sex månaders praktisk tjänstgöring under handledning på en svensk tandvårdsklinik.
* Under den handledda tjänstgöringen ska personens kunskaper, färdigheter och förhållningssätt dokumenteras med hjälp av en checklista.
* Under tjänstgöringen ska personen behandla patienter i olika åldrar med olika vårdbehov.
* Kliniken som tar emot en person för praktisk tjänstgöring måste ansöka om ett särskilt förordnande hos Socialstyrelsen för att personen ska kunna jobba som tandläkare utan legitimation.
Janet Suslick

Upptäck mer