Vid första antagningen den 11 juli erbjöds 281 personer plats vid tandläkarutbildningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö, de tre som antar studenter till höstterminen.
Det finns flera urvalsgrupper, men de allra flesta tandläkarstudenter rekryteras från grupperna B1 (gymnasiebetyg utan komplettering) och HP (högskoleprovet).
Vid första antagningen har sammanlagt 109 studenter erbjudits plats i höst på gymnasiebetyg utan kompletteringar. Lägsta poäng som behövs så här långt för att komma in via urvalsgruppen B1 är 21,15 på Karolinska institutet (KI), 20,80 på Göteborgs universitet och 20,62 på Malmö universitet. Högsta möjliga poäng är 22,5 (inklusive meritpoäng).
Måste snart lämna besked
85 studenter har erbjudits plats med hjälp av resultat från högskoleprovet. På KI räcker 1,5, i Göteborg 1,45 och i Malmö 1,4. Maxpoängen är 2,0. Det är samma resultat som krävdes vid andra antagningen för ett år sedan.
KI har också en stor alternativ urvalsgrupp vid tandläkarutbildningen. 57 studenter har erbjudits platser i höst baserat på en kombination av uppsats och intervju.
Studenterna som har erbjudits plats har fram till 26 juli på sig att tacka ja.
Brukar bli lättare
Andra antagningen sker 1 augusti och då brukar det bli lite lättare att komma in.
Se antagningspoängen som krävdes vid andra antagningen för ett år sedan här.
Även Umeå utbildar tandläkare, men där antas nya studenter endast till vårterminen. För att komma in i Umeå i våras krävdes 19,85 i betyg direkt från gymnasiet eller 1,4 på högskoleprovet.
Populärt val
Det är populärt att läsa till tandläkare. 1 943 studenter sökte in på tandläkarprogrammet vid KI inför höstterminen. För 628 av dem var det förstahandsvalet. 1 657 studenter sökte till tandläkarprogrammet i Göteborg, varav 306 i första hand. Malmö är ungefär lika populär: 1 651 sökte in på tandläkarutbildningen där, varav 304 i första hand.
Annons
Annons