Annons

Annons

KI får ny organisation för tandvård nästa år

Karolinska institutet får en ny organisation för tandvård 2017. Universitetstandvården tar över all klinisk verksamhet.

Universitetstandvården kommer att ha samma ledning som institutionen för odontologi.
I samband med omorganisationen blir lokaler och allmänna omkostnader för den kliniska verksamheten billigare. De ekonomiska förändringarna tar vid direkt vid årsskiftet.
– Universitetstandvården får lägre hyra och overheadkostnader till KI:s centrala organisation och behöver bara betala de faktiska kostnaderna, vilket blir mycket billigare än det vi har betalat hittills, berättar Mats Trulsson, professor och prefekt vid KI:s institution för odontologi.
Samtidigt försvinner extra anslag som KI hittills har betalat ut till institutionen för att täcka upp underskott.
Hur stora besparingarna blir när man lägger ihop plus och minus kan han ännu inte säga. Detaljerna kring de ekonomiska förutsättningarna för institutionen och universitetstandvården för 2017 kommer först i december.
De strukturella förändringarna förväntas dock göra det möjligt att utveckla och expandera den kliniska verksamheten, framförallt specialisttandvården.
Söker tandvårdschef
Nu söker institutionen för odontologi en tandvårdschef. Tillsättningen sker så snabbt som möjligt. Troligen blir det även en ny chef för KI:s specialisttandvård.
– Efter sommaren ska den nya organisationen finnas på plats, säger Mats Trulsson.
Hur påverkas de anställda av omorganisationen?
– De flesta som arbetar vid institutionen kommer att ha uppdrag åt både institutionen, som ansvarar för utbildning och forskning, och universitetstandvården. Eftersom vår kliniska verksamhet kommer att ha bättre förutsättningar att utvecklas, kan vi kanske anställa fler. Vi har en underbemanning i dag.
Hur kommer studenterna att märka av detta?
– Förhoppningsvis blir det en bättre och tydligare organisation som ger lärarna bättre förutsättningar att göra ett bra jobb.
Framtidens labb
KI bygger just nu framtidens laboratorium som ska gynna gränsöverskridande forskning mellan institutionen för odontologi och flera andra institutioner.
Vid årsskiftet utryms delar av lokalerna på Karolinska institutets institution för odontologi inför ombyggnaden. Sedan ska sammanlagt 10 000 kvadratmeter i direkt anslutning till tandläkarhögskolan bli framtidens laboratorium.
Hur hänger det ihop med den nya organisationen för tandvård?
– Egentligen hänger de inte ihop. Två stora förändringar råkar bara ligga samtidigt i tiden, säger Mats Trulsson, som har varit prefekt vid institutionen sedan 2012.

Upptäck mer