Annons

Annons

Kraftig etsskada gjorde ont i månader

Återkommande smärta, svullnad och feber under flera månader samt många besök hos käkkirurg. Det blev konsekvenserna för patienten när preparationen för en krona gick snett.

Mannen var patient på en liten folk­tandvårdsklinik i Västra Götalands län. Han skulle få en krona på en rotfylld tand. Efter preparation lade tandsköterskan Astringedentpasta för friläggning och blodstillning medan tandläkaren var i ett annat behandlingsrum.
Något gick fel och pastan lades under slemhinnan, apikalt om tanden. Tandläkaren kallades in och försökte spola bort pastan, men en etsskada började breda ut sig.
En käkkirurg på annan ort konsulterades, men han avrådde från anti­biotika­behandling.

”Under natten var det nästan omöjligt att sova, på grund av värk och den allt mer svullna halsen.”

Patienten beskrev vad som hände sedan så här:
”Under natten var det nästan omöjligt att sova, på grund av värk och den allt mer svullna halsen, med trånghet i halsen vid andning.”

Kraftig värk

Patienten kom på kontroll följande dag. Han hade kraftig värk och kände sig svullen och febrig.
Käkkirurgen konsulterades igen, och det upp­dagades att han hade missförstått och trott att Astringedent­pastan hade lagt sig utan­på slemhinnan. ­Patienten skickades på akut­remiss till käkkirurgen, som spolade rent igen och satte in antibiotika.
Efter antibiotikakuren kände sig patienten svullen och febrig igen – i flera omgångar. Det blev en utdragen process med flera antibiotikabehandlingar och sammanlagt ett tiotal besök på en månad hos käkkirurgen.

Lex Maria

Händelsen anmäldes enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
För att undvika att fler patienter får etsskador i slemhinnan, har kliniken beslutat att Adstringedent ska appliceras av tandläkare.
IVO har avslutat ärendet utan anmärkning eftersom vård­givaren har vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande händer igen.

Upptäck mer