Mannen var patient på en liten folktandvårdsklinik i Västra Götalands län. Han skulle få en krona på en rotfylld tand. Efter preparation lade tandsköterskan Astringedentpasta för friläggning och blodstillning medan tandläkaren var i ett annat behandlingsrum.
Något gick fel och pastan lades under slemhinnan, apikalt om tanden. Tandläkaren kallades in och försökte spola bort pastan, men en etsskada började breda ut sig.
En käkkirurg på annan ort konsulterades, men han avrådde från antibiotikabehandling.
”Under natten var det nästan omöjligt att sova, på grund av värk och den allt mer svullna halsen.”
Patienten beskrev vad som hände sedan så här:
”Under natten var det nästan omöjligt att sova, på grund av värk och den allt mer svullna halsen, med trånghet i halsen vid andning.”
Kraftig värk
Patienten kom på kontroll följande dag. Han hade kraftig värk och kände sig svullen och febrig.
Käkkirurgen konsulterades igen, och det uppdagades att han hade missförstått och trott att Astringedentpastan hade lagt sig utanpå slemhinnan. Patienten skickades på akutremiss till käkkirurgen, som spolade rent igen och satte in antibiotika.
Efter antibiotikakuren kände sig patienten svullen och febrig igen – i flera omgångar. Det blev en utdragen process med flera antibiotikabehandlingar och sammanlagt ett tiotal besök på en månad hos käkkirurgen.
Lex Maria
Händelsen anmäldes enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
För att undvika att fler patienter får etsskador i slemhinnan, har kliniken beslutat att Adstringedent ska appliceras av tandläkare.
IVO har avslutat ärendet utan anmärkning eftersom vårdgivaren har vidtagit åtgärder för att hindra att något liknande händer igen.