Annons

Annons

Kunskap på distans under riksstämman 2020

Det blir en annorlunda odontologisk riksstämma i år. Visserligen är varje riksstämma unik till tema och innehåll, men i år är hela formatet nytt. Årets riksstämma är digital och be­sökarna deltar på distans.

–Det har varit en utmaning att göra något helt nytt på en begränsad tid. Vi fick beslutet att vi skulle göra en digital riksstämma i slutet av juni, eftersom vi väntade in Folkhälsomyndighetens besked, ­säger Susanne Nordén, projektledare för riksstämman.
I praktiken kom man igång med arbetet i mitten av augusti, men vid intervjutillfället i oktober har projektgruppen kommit långt i inspelningsarbetet. Programmet innehåller över ­tjugo förinspelade seminarier och två livesända debatter.

Susanne Nordén

Susanne Nordén


– Arbetet med att filma seminarierna har varit intensivt, lärorikt och jätte­roligt. Det har ställt tuffa krav på föreläsarna att anpassa sig för att leverera på ett nytt sätt, men de har ställt upp med kort varsel och gör ett fantastiskt jobb.
Årets tema är hållbar tandvård.
– Det är ett brett ämne, och vi tar upp till exempel seniortandvården, tandvårdens kompetensförsörjning, tandvården i krisen och nya nationella riktlinjer och mycket annat.
Under 11–12 november kommer dagarna att inledas med en livesänd ”morgonsoffa”. Under dagarna sänds sedan det filmade materialet i korta sammanfattningar, och varje eftermiddag sänds en livesänd debatt.
En nyhet, förutom årets format, är att samtliga seminarier riktar sig till hela tandvårdsteamet, och tanken är att man ska kunna hitta intressant innehåll oavsett vilken profession man tillhör. Årets stämma kommer också att ”hålla öppet” längre än vanligt, eftersom det filmade innehållet kommer att finnas kvar i ett digitalt bibliotek, Riksstämman Play, under ett helt år.

“Det finns ingen sista anmälningsdag, eftersom det går att se hela innehållet fram till november nästa år.”

Några programpunkter som har funnits tidigare har dock inte gått att få med i år, till exempel dialogscenen.
Vid tidningens pressläggning är över 9 000 personer föranmälda; det är mer än dubbelt så många som de senaste åren: 3 481 deltagare år 2019 och cirka 4 500 deltagare år 2018.
Hur många deltagare det blir till sist kommer man att kunna se först nästa år.
– Det finns ingen sista anmälningsdag, eftersom det går att se hela innehållet fram till november nästa år.

Upptäck mer