Annons

Annons

Lättare att antas på tandläkarutbildning

I dag får studenterna med reservplatser besked om de kommer in på tandläkarutbildningen i höst. Alla kommer inte att jubla, men det står nu klart att det har blivit lite lättare att komma in på högskoleprovsresultat i höst jämfört med tidigare år.

Resultaten som  krävs på högskoleprovet för att antas till tandläkarutbildningen är snäppet lägre i år än i fjol på alla tre orter som antar tandläkarstudenter på hösten.
I Malmö, där det är lättast att komma in, behövs 1,35 i år, jämfört med 1,4 hösten 2018. I Göteborg krävs 1,4 jämfört med 1,45 i höstas och på Karolinska institutet (KI) 1,45 jämfört med 1,5 ifjol. Maxpoäng är 2,0.
Vad gäller antagning med hjälp av gymnasiebetyg utan kompletteringar (urvalsgruppen B1), har det inte blivit lättare. I Malmö och Göteborg krävs precis samma betyg i år jämfört med förra året: 20,36 i Malmö och 20,57 i Göteborg.
KI aningen svårare
På KI krävs det aningen högre betyg i år: 21,05 i jämfört med fjolårets 20,57. Högsta möjliga poäng är 22,5 (inklusive meritpoäng).
KI har också en stor alternativ urvalsgrupp där studenter antas baserat på en kombination av uppsats och intervju.
Även Umeå utbildar tandläkare, men där antas nya studenter endast till vårterminen. För att komma in i Umeå i våras krävdes 1,4 på högskoleprovet eller 19,85 i betyg utan kompletteringar.
Populärt val
Det är populärt att läsa till tandläkare. 1 943 studenter sökte in på tandläkarprogrammet vid KI inför höstterminen. För 628 av dem var det förstahandsvalet. 1 657 studenter sökte till tandläkarprogrammet i Göteborg, varav 306 i första hand. Malmö är ungefär lika populär: 1 651 sökte in på tandläkarutbildningen där, varav 304 i första hand.

Upptäck mer