Annons

Annons

Nyheter 2023-03-06

Löner hänger inte med inflationen i år

Det är inte realistiskt att förvänta sig en kompensation för hela inflationen i årets löneöversyn, enligt Tjänstetandläkarna. Foto: Colourbox

Lönerna lär inte öka lika mycket som kostnaderna för anställda tandläkare 2023, enligt Anna Cestar, ombud och jurist på Tjänstetandläkarna (TT).

Anna Cestar, jurist på TT

Det ekonomiska läget är dystert inför årets löneöversyn. Enligt konsumentprisindex med fast ränta (KPIF) var inflationstakten 9,3 procent i januari och kostnaderna fortsätter att öka.

Våren 2023 ska omkring 450 av runt 650 kollektivavtal på den svenska arbetsmarknaden omförhandlas. Fackförbunden uppmanas att vara återhållsamma inför avtalsrörelsen som börjar i vår, eftersom stora löneökningar kan orsaka ännu högre inflation. Enligt Anna Cestar tycks fackförbunden vara överens om att lyda uppmaningarna. Hon tror att lönerna kommer att släpa efter under en tid. Hon väntar sig alltså en reallönesänkning i år. Det gäller generellt och även för tandläkare.

– Det är knappast realistiskt att förvänta sig en kompensation för hela inflationen i årets löneöversyn, men tandläkare är en yrkesgrupp som genererar intäkter till arbetsgivaren och därför ska de få en skälig del av pengarna som de drar in, anser Anna Cestar.

Bra ingångslön viktig

Där det är brist på tandläkare ska arbetsgivarna erbjuda marknadsmässiga löner för att kunna rekrytera och behålla sin personal. I en del regioner där det år ont om tandläkare kan nyutbildade tandläkare få ingångslöner på upp till nästan 42 000 kronor. Där det är gott om sökande till tjänsterna är lönerna lägre. Lönerna för nya tandläkare är lägst i Stockholm och Malmö: runt 33 000 kronor. Därför råder Anna Cestar nyutbildade som kan arbeta på annat håll i landet att göra det.

– Det är viktigt att komma in på en bra ingångslön, eftersom den utgör utgångspunkten för din framtida löneutveckling. Även om din lön ses över varje år så brukar det genomsnittliga löneökningsutrymmet ligga runt ett par procent i genomsnitt som ska fördelas efter prestation. Det brukar därför vara väldigt svårt att göra några större lönekliv inom ramen för sin tjänst.

Satsa på trotjänare

För att behålla tandläkare måste arbetsgivarna också se till att lönerna blir högre när tandläkare blir kunnigare och mer erfarna.

– Vi kan inte acceptera utplanande lönekurvor för duktiga ”trotjänare”. Det är extremt viktigt för både verksamhet och kollegorna att dessa medarbetare väljer att vara kvar på arbetsplatsen.

Upptäck mer