Annons

Annons

Lyckad satsning för barnens munhälsa

På Universeum i Göteborg erbjuds en permanent munhälsolektion. Barn som besöker utställningen Hälsa lär sig om munnen, maten och tandvården på ett roligt sätt. Folktandvården Västra Götaland är nöjd med sin satsning.

– Utställningen är en permanent munhälsolektion. Barnen kommer hit för att ha kul och lära sig saker. Det är ett bra komplement till tandvårdsbesök och munhälsolektioner i skolan, säger Eva-Karin Bergström, chef på Folktandvården Västra Götalands hälsoodontologiska enhet.
Hon har berättat om samarbetet mellan folktandvården och vetenskapscentret Universeum i samband med årets odontologiska riksstämma, som började i Göteborg i dag och pågår till och med fredag.
Engagerande upplevelser
Utställningens munhälsodel består bland annat av en stor mun som besökare kan gå in i för att lära sig om anatomi och munhälsa. En tand har en tårtbit utskuren så att barnen kan se hur tanden ser ut inuti och i annan del av munnen kan man se rötterna genom att tända en lampa.
Ett överraskningsmoment är två omärkta knappar. Trycker man på den ena doftar det mint, men den andra sprider lukten av surströmming.
En tandvårdsstol är på plats och barnen kan leka patient eller tandläkare. Det går också att testa hur man ser ut med olika leenden, till exempel med tandställning.
Förhoppningen är att barn och unga ska lära sig mer om varför de dagliga munhygienvanorna är viktiga för hälsan och att det ska inspirera dem att ta hand om sina tänder.
Når man rätt målgrupp?
– Barnen som kommer på helgerna med sina familjer är kanske inte de som behöver det bäst, men vi jobbar aktivt för att motverka den ojämlika hälsan, berättar Eva-Karin Bergström.
Folktandvården satar medvetet för att nå barn från socioekonomiskt svaga områden, barn med särskilda behov och ensamkommande asylsökande. Bland annat får skolklasserna fribiljetter till Universeum när folktandvården besöker barnen som går i årskurs sex.
Wowfaktorn
Utställningen Hälsa ger barnen mycket, tror Eva-Karin, och hon är imponerad av Universeums pedagogiska koncept.
– Vi ser att barnen har roligt när de kommer hit. ”Wowfaktorn”, att det finns kittlande moment, gör upplevelsen minnesvärd.
Däremot är det svårt att mäta om besöket gör nytta i form av förbättrad munhälsa, medger hon.
Fortsätter nästa år
Samarbetet mellan folktandvården och Universeum började 2015, året innan utställningen blev klar, och fortsätter nästa år.
– Projektet tar slut nästa höst. Någon form av samarbete ska vi säkert ha kvar, för vi har så goda erfarenheter, men i vilken form har vi inte bestämt än, säger Eva-Karin Bergström.
Janet Suslick

Upptäck mer