Det är forskare vid Centrum för paleogenetik i Stockholm som har analyserat arvsmassan från tanden. Studien publicerades i går i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Love Dalén
– Vi har hittat DNA i mammuttänder som har funnits nergrävda i permafrosten i Siberien i mellan 700 000 och 1,2 miljoner år. Det är första gången som någon utvunnit DNA från ett prov som är mer än en miljon år, säger Love Dalén, professor i evolutionär genetik och forskningsledare vid Centrum för paleogenetik.
Det äldsta provet, 1,2 miljoner år gammalt, kom från en hittills okänd evolutionär linje som skiljdes från andra mammutar för mer än två miljoner år sedan.
Den nyupptäckta typen av mammut, som forskargruppen kallar Krestovkamammuten, tillhör den linje av mammutar som koloniserade Nordamerika för 1,5 miljoner år sedan.
Analyserna visar att den nordamerikanska Columbiamammuten var en hybrid mellan Krestovkamammuten och ullhårig mammut. Forskarna uppskattar att de parade sig för omkring 420 000 år sedan.
– De här DNA-proverna är så otroligt gamla att det nästan är svårt att greppa. Proverna är tusen gånger äldre än vikingatida lämningar, och är från en tidsperiod innan det ens fanns människor och neandertalare, säger Love Dalén.
Janet Suslick
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.