Annons

Annons

Mannen bakom bambuborsten

Med CSN-lånet som start­kapital och tanken om att göra ett alternativ till plasttandborstar startade Noel Abdayem sitt före­tag. På mindre än fem år har det gått från idé till etablerat varumärke med flera miljövänliga tandvårdsprodukter.

”Varför gör ni tandkräm med fluor i?” ”Vad ska pandorna äta om ni tillverkar tandborstar av deras mat?” När man ger sig på att tillverka miljövänliga tandvårdsprodukter får man vara beredd på alla typer av frågor, och Noel Abdayem svarar på dem nästan innan de ställs.
– Vi vill ha kvar tandläkarkunskapen i produkten, så det är självklart att vår tandkräm ska innehålla fluor. Vi har också fått bra respons på detta från återförsäljarna.
Grunden i hans företag är dock en bambutandborste. ­Bambun som används är av arten mosobambu med kvistar högt upp och som pandorna inte äter. Noel Abdayem påpekar också att bambuodlingarna är stora och att bambu, som är ett gräs, växer flera centimeter om dagen.
– Bambu är troligtvis världens mest hållbara material.

Noel Abdayem
Ålder: 26 år.
Bor: I Sundbyberg.
Familj: Flickvän, tre äldre syskon (Noel är den första tand­läkaren i familjen).
Tandläkarexamen: Rīgas Stradiņa universitāte, Lettland, 2015.
Arbete: Tandläkare vid Tandläkarhuset i Enköping, vd för the Humble co.


Men vi tar det från början. År 2013 pluggade Noel Abdayem till tandläkare i Riga. Han ville starta någon form av affärsverksamhet inom tandvård och började arbeta med en idé om en prenumerationstjänst för tandborstar och tandtråd. Han satsade 50 000 av sitt CSN-lån, satte upp en hemsida och bokade plats på Swedental 2013.
– Men det visade sig att det var svårt att få till ett bra system. Samtidigt läste jag mycket om bambu och började söka ­efter fabriker som kunde tillverka tandborstar.
De första han kontaktade tog honom inte på allvar, men han hittade en fabrik i Kina som arbetade med bambu och fick varu­prover från dem.
– Jag tittade på studier om vad som utgör en bra tandborste och designade om den vi fått från fabriken.
Två veckor före Swedental 2013 ändrade han koncept från prenumerationstjänst till miljötänk och reste till mässan med ett lager på tusen bambutandborstar.
– Alla var jätteintresserade, men vi fick inget sålt. Det positiva var att vi fick bra feedback och fick veta att det inte fanns några alternativ på marknaden.

Småbutiker med miljöprofil

Försäljningen av tandborstarna började sedan komma igång så smått genom att Noel Abdayem ringde runt för att sälja dem till småbutiker med miljöprofil.
Samtidigt som han startade och utvecklade företaget pluggade han vidare och slutförde sin tandläkarutbildning, och nu hann han med tandläkarjobbet vid sidan av företaget.
– Jag vill inte släppa arbetet som tandläkare, och sedan förra året jobbar jag som tandläkarkonsult på Tandläkarhuset i Enköping. Jag kan anpassa vilka tider jag arbetar och får flexibilitet att arbeta med mitt företag.

Hundra timmar i veckan

Han medger att det är en mindre trygg anställning, men han värderar att ha friheten att själv bestämma över sin tid. Han är huvudansvarig för verksamheten vid sitt eget företag, arbetar mycket operativt med produktutveckling och med samarbeten.
– Det är inget åtta till fem-jobb. Jag arbetar kanske hundra timmar i veckan, har offrat mycket tid och missade till exempel de två sista åren av studentlivet. Nu arbetar jag vissa veckor heltid som tandläkare och därefter börjar mitt andra jobb.
Från början hjälpte familj och vänner till i företaget. Numera är de flera anställda: Noel Abdayem, tre personer till i Sverige och tre anställda i USA. I andra länder har de kontakt med distributörer som har sin egen personal, och ibland anlitar de konsulter.
– Vi vill fortsätta vara en ­liten organisation som kan reagera snabbt och alltid vara tillgängliga.

Godisbranschen

I dag säljs deras produkter i fjorton länder, framför allt i ­Europa, och antalet tandborstar de säljer har ökat från ungefär 20 000 år 2013 till över två miljoner år 2017. I år är målet att sälja fem miljoner.
Noel Abdayem kommer från en entreprenörsfamilj i godisbranschen, och han var på sin första mässa när han var fjorton år.
– Det är framför allt entreprenörskapet som driver mig. Vi är ett vinstdrivande bolag, som klev på trenden med miljövänlighet. Nu är drivet att göra skillnad och konkurrera med plastjättarna, att få ut våra tandborstar och få bort plasten.

”Där har vi en fördel, eftersom vi kan tandvård.”

Han tycker att tandvårdsbranschen är bra att starta ett företag i, eftersom det inte finns så många entreprenörer. Den är inte så konkurrensutsatt och det är stora vinstmarginaler.
– Det är en bra tid att vara tandläkare och entreprenör just nu. Leverantörerna av utrustning och material har ofta en ledning som inte är tandläkare. Där har vi en fördel, eftersom vi kan tandvård.
Den största utmaningen är att få de stora aktörerna inom handeln att tro på produkten. Även att ha en snabb tillväxt utan att ta in fler investerare är tufft. Före­taget bygger fortfarande på Noel Abdayems satsade CSN-pengar.

Signalerar kvalitet och miljötänk

De har också satsat på fler produkter i form av miljövänligt tuggummi och tandkräm. Förpackningarna ska signalera hållbarhet, miljö, veganskt, naturliga ingredienser och en omsorg om behövande barn i form av en välgörenhetsfond.
– Det har varit lättare att sälja in dessa produkter med ett etablerat varumärke. Numera är det fabriker som kontaktar oss, och det är specialister hos tillverkaren som tar fram de nya produkterna.
Noel Abdayem påpekar också att det är en fördel att driva företag i Sverige. Dels är entre­prenörsklimatet bra, med till exempel gratis kurser hos Nyföretagar­­centrum och lån via Almi. Dels signalerar det svenska kvalitet och miljötänk.
– Jag hade ingen utbildning, utan har lärt mig efter hand och är street smart. Information är gratis. Det är personerna bakom som gör skillnad. Kör bara! Samla ihop en slant och sätt igång!

Upptäck mer