Annons

Annons

Medicin sattes inte ut trots blödningsrisk

Patienten fick ett långvarigt hematom i ansiktet och på halsen efter en fixtur­operation i underkäken. Trots det tog tandläkaren inte kontakt med patientens läkare för att diskutera utsättning av läkemedel inför en fixturoperation i överkäken – och patienten fick ett nytt långdraget hematom.

Det framgår av ett av tre beslut från Inspek­tionen för vård och omsorg (IVO) där en privattandläkare i Stockholm får kritik.Patienten vände sig till IVO efter en lång och utdragen protetisk behandling. Den tog flera år, och patienten hade komplikationer och mycket smärta under tiden.
Dessförinnan hade tandläkaren extra­herat de fem tänderna som var kvar i överkäken utan att ta upp en fullständig anamnes och hälsodeklaration. Att patienten tog mediciner som ökade blödningsbenägenheten framkom först senare, inför den första fixturoperationen.
Tandläkaren får också kritik för att han opererade utan sterila förhållanden.

”Behandlingen borde ha avbrutits och fortsatt hos annan vårdgivare”

Tandläkaren gjorde undermåliga implantat­behandlingar och protetiska behandlingar, enligt IVO. Kontrollen av implantaten var bristfällig. Tandläkaren lämnade ut en immediatprotes utan att patienten fick prova den i munnen. Trots att patienten gjorde många besök och berättade att den inte fungerade bra, fick hon ha kvar den i flera år.
Under tre år besökte patienten kliniken runt 60 gånger. Ord står mot ord om turerna kring överkäksbron, men den långa behandlingsperioden var hur som helst inte skälig, enligt IVO. ­”Behandlingen borde ha avbrutits och fortsatt hos annan vårdgivare”, enligt myndighetens beslut.
Tandläkaren får också kritik för bristande journalföring och undermåliga röntgenbilder.
Han får också kritik i två andra beslut efter anmälningar från andra missnöjda patienter, bland annat för bristfällig behandling av parodontit och undermåliga journaler.

Upptäck mer