Musik har länge använts för att lindra smärta, så kallad audioanalgesi, både vid ingrepp hos tandläkaren och i andra sammanhang. Hur det fungerar är okänt, men det finns anatomiska kopplingar som skulle kunna förklara den smärtlindrande effekten av musik, till exempel korsar hörselsystemet och smärtsystemet varandra i flera områden av nervsystemet.
Svenska forskare ville studera om olika musikstilar påverkade smärtan på olika sätt. I en studie av 20 friska frivilliga kvinnor över 18 år (medelålder 24,5 år) utan smärta testades den smärtlindrande effekten av klassisk musik, black metal-musik samt kontrollsituationen ingen musik vid tre tillfällen. Kvinnorna lottades till ordningen på de tre musikalternativen medan samma experimentella smärtstimuli, en injektion av hypertonisk saltlösning (5,8 procent) i käkmuskeln, användes varje gång.
Högintensiv smärta
Injektionen orsakade en högintensiv smärta vid varje tillfälle som varade i upp till 21 minuter, men forskarna kunde inte se någon signifikant skillnad mellan de olika musikalternativen och de kunde heller inte se någon skillnad i ordning på experimenten.
Bland de deltagande kvinnorna var det endast 15 procent som uppskattade black metal-musiken jämfört med 89 procent som uppskattade den klassiska musiken. Men forskarna kunde trots detta inte se någon korrelation mellan musikpreferens och smärtintensitet. I stället konstaterades att smärtupplevelsen inte påverkades av musiken som spelades upp.