Annons

Annons

Nekades akut tandvård – misshandlade personal

När mannen inte fick den tandvård han krävde började han slå en av klinikens anställda. Händelsen inträffade på en tandläkarmottagning i Stockholm under onsdagsförmiddagen, rapporterar Dagens Nyheter.

En man med tandvärk misshandlade nyligen en anställd på en tandvårdsmottagning i Stockholm. (Bilden är arrangerad.)

Foto: Colourbox

Mannen klev in på tandläkarmottagningen i Stockholm under onsdagsförmiddagen och krävde att få akut tandvård. När han nekades detta började han slå och misshandla en av de anställda på kliniken, säger polisens presstalesperson Rebecca Landberg, till Dagens Nyheter.

– Han ville ha akut tandvård eftersom han upplevde en stark smärta i munnen.

Enligt Rebecca Landberg klarade sig den misshandlade undan utan allvarliga skador. Mannen, som efter händelsen försvann från platsen, är sedan tidigare känd av polisen och man arbetar nu för att gripa honom, säger Rebecca Landberg.

Tandläkartidningen har tidigare berättat om hot och våld mot personal inom tandvården. Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket år 2021 uppgav omkring en av tio män och närmare två av tio kvinnor som yrkesarbetar att de under det senaste året hade utsatts för våld eller hot om våld i arbetet.

Mellan 2017 och 2022 tog verket emot 27 anmälningar från tandläkarverksamheter om hot och våld i arbetet, men det kan finnas incidenter som inte har rapporterats, sade Kjell Blom, systemförvaltare och utredare vid Arbetsmiljöverket, i en tidigare intervju med Tandläkartidningen.

– Det går absolut att misstänka ett mörkertal, både från dem som inte känner till lagen och dem som inte vill anmäla av olika orsaker.

Vad gäller onsdagens händelse har polisen upprättat en anmälan om misshandel.

Upptäck mer