Annons

Annons

Netflix tar bort filmen om rotfyllningar

Filmen Root Cause, som distribuerats av strömningstjänsten Netflix, har orsakat rabalder världen över med sina alarmistiska och missvisande påståenden om faran med att rotbehandla tänder. Nu är filmen borttagen.

Den så kallade dokumentären Root Cause, som funnits tillgänglig via Netflix sedan, har skrämt många patienter att kontakta sin tandläkare och be att få sina rotfyllda tänder borttagna. Orsaken är att man i filmen påstår att endodontiska behandlingar är orsaken till allehanda kroniska sjukdomar som Multipel scleros, diabetes och bröstcancer.
Påståendena är både felaktiga, missvisande och potentiellt farliga då de är vilseledande och inte vilar på vetenskapliga belägg (även om det påstås i filmen). Många av de åtgärder som föreslås vilar på tro snarare än på vetenskap och inkluderar att leta symtom längs kroppens meridianer och homeopati.

Påståenden dementeras

Svenska Endodontiföreningen och European Society of Endodontology (ESE) har reagerat med kraftfulla dementier av påståendena i filmen. Det har även American Association of Endodontists (AAE) som på sin hemsida har publicerat fakta och information som riktar sig till oroliga patienter.
Och nu har Netflix tagit bort filmen från sitt utbud. Om det är de massiva protesterna från tandläkare världen som är orsaken över har vi inte lyckats klarlägga.
Läs mer på Svenska Endodontiföreningens hemsida.

Upptäck mer