Annons

Annons

Nobelpristagare fick träffa svensk tandläkare

Nobelpristagaren i medicin, Gregg Semenza fick träffa Shariel Sayardoust, parodontolog i Jönköping, på mottagningen för medicinpristagarna på Karolinska institutet häromdagen.

Gregg Semenza får nobelpriset i medicin för upptäckter om hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång. Han delar priset med William Kaelin och Peter Ratcliffe.
Prismotiveringen lyder:
”Nobelpristagarnas banbrytande upptäckter har förklarat mekanismen bakom en livsnödvändig anpassningsförmåga. De lade grunden för vår förståelse av hur syrenivåer påverkar cellens ämnesomsättning och fysiologiska processer. Deras upptäckter har också lett fram till nya lovande strategier för att bekämpa blodbrist, cancer och många andra sjukdomar.”
Forskar om nobelprotein
Som Tandläkartidningen tidigare har berättat forskar Shariel Sayardoust, övertandläkare vid Odontologiska institutionens avdelning för parodontologi Jönköping, om HIF-1α, ett protein som är centralt för årets nobelpris i medicin.
Shariel Sayardousts doktorsavhandling handlar om tandimplantat, benförlust och läkningsprocessen hos rökare med stor risk för parodontit.
HIF-1α är ett proteinkomplex som kan spela en viktig roll i läkningsprocessen. Tillsammans med andra forskare upptäckte Shariel Sayardoust att HIF-1α har en skyddande inverkan i överkäken. Benförlusten är mindre hos de patienter som har en stor mängd av proteinet i käkbenet när implantaten opereras in.
Läs mer om hennes forskning här.
Janet Suslick

Upptäck mer