Annons

Annons

Ny organisation tar form för åldersbedömning

Ensamkommande flyktingbarn ska inte felaktigt bedömas som vuxna. För att minska risken planeras en ny organisation inom hälso- och sjukvården för hur medicinsk åldersbedömning ska gå till.

Röntgenundersökningar av tänder kommer även i fortsättningen att vara ett led i åldersbedömningar av ensamkommande barn som söker uppehållstillstånd i Sverige. Men röntgenbilderna kommer att tas på färre platser än tidigare, och sedan bedömas på en handfull orter i landet.
– Tidigare har röntgenbilder på tänder tagits ute på vanliga tandvårdskliniker, men det vill vi komma ifrån nu. Vi ser helst att röntgen tas av odontologiska röntgenspecialister på samma ställen som barnläkarundersökningar görs, säger Katarina Munier, utredare på Socialstyrelsen.
– Åldersbedömningarna ska vara rättssäkra för barnen och det ska vara nationell enhetlighet. Det ska inte spela någon roll vid vilken asylsökningsenhet ungdomen befinner sig. Åldersbedömningen ska göras på samma sätt över landet och därför ligga på så få händer som möjligt, säger hon.
Läs mer i Tandläkartidningen nummer 4 2013.

Upptäck mer