Annons

Annons

Nyheter 2023-05-26

Ny studie om hur vitt snus påverkar munnen

Hur påverkas munnen av vitt snus? Folktandvården Stockholm undersöker det.

Allt fler ungdomar använder snus. Det som ökar mest är användandet av det vita snuset. Hur det påverkar munhälsan har inte undersökts. Därför har Folktandvården Stockholm startat en ny studie.

Mer om snus

Läs mer om snusundersökningen i Folktandvården Stockholms pressmeddelande.

 

Läs mer om ungdomarnas användning av snus på Folkhälsomyndighetens webbplats.

 

* Titta på Tandläkarförbundets webbinarium om det vita snuset här.

Drygt var fjärde pojke och nästan var fjärde flicka som gick andra året på gymnasiet snusade 2022, enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Användandet av vitt snus, som kan innehålla upp till 300 procent mer nikotin än traditionellt snus, har ökat, speciellt bland flickor.

Nu ska Folktandvården Stockholm ta reda på hur snus påverkar munhålan hos patienter mellan 18 och 30 år. Undersökningen görs på nio folktandvårdskliniker i regionen. Tre grupper undersöks: de som använder vitt snus, de som använder traditionellt brunt snus samt en kontrollgrupp som inte använder snus.

Registrerar på samma sätt

Tandläkarna som utför undersökningarna har lärt sig göra undersökningarna på samma sätt. De fotograferar munnen och registrerar karies, parodontal sjukdom, plack, status på tandkött, blödning och eventuella avvikelser på munslemhinnan. Deltagarna fyller också i en enkät om sitt användande.

Övertandläkare Lars Fredriksson är projektansvarig. Han är specialist i bettfysiologi och forskningschef inom Folktandvården Stockholm.
Janet Suslick

Upptäck mer