Annons

Annons

Ny väg till svensk tandläkarlegitimation

Nu kan svenskar med polsk tandläkarexamen söka praktisk tjänstgöring på tandvårdskliniker i Sverige. Om ett halvår kan de första få svensk legitimation.

Efter flera års strul för svenskar som har examen från engelskspråkiga tandläkarutbildningar i Polen, är nu ett nytt system för praktisk tjänstgöring på plats.
Gabriel är en av tre personer som Socialstyrelsen hittills har sagt ja till. Sju andra ärenden är under handläggning.
Gabriel har gått en femårig tandläkarutbildning på engelska i Wroclaw, Polen. Examensceremonin var i november förra året.
För att få svensk legitimation, behöver Gabriel själv ordna praktisk tjänstgöring med handledning under sex månader. Anställningsform och lön är en förhandlingssak.
När han har fått jobb, måste verksamheten ansöka hos Socialstyrelsen om särskilt förordnande. Innan han kan påbörja tjänstgöringen måste det beviljas, vilket kan ta upp till en månad.
Vill komma igång
Gabriel har varit på flera anställningsintervjuer och har jobb på gång, men allt är inte klart än. Eftersom det har funnits oklarheter i vad som gäller, har det dragit ut på tiden. Han känner sig frustrerad och vill komma igång.
– Det viktigaste är att jag får en bra handledare. Jag är driven och vill utvecklas. Det spelar ingen roll hur duktig man var i skolan, om man inte får utöva yrket kan man tappa i kompetens, menar han.
Gabriel är bekant med det svenska regelverket och med svenska arbetsrutiner och journalsystem. Under utbildningens gång har han bland annat auskulterat en månad på en privatklinik i Södertälje och haft sommarjobb två år på folktandvården i Huddinge.
Innan han kan få svensk legitimation måste han visa att han har den kompetens och lämplighet som krävs för svensk tandläkarexamen.
Under tjänstgöringen ska Gabriel behandla patienter i olika åldrar och med olika vårdbehov. Han ska disponera ett eget behandlingsrum och ha tillgång till tandsköterska i rimlig omfattning.
Det finns också vissa krav på handledarens kompetens.
Gäller till 2024
Praktisk tjänstgöring gäller personer som har polsk tandläkarexamen men som inte har full behörighet i Polen eftersom de inte har gjort allmäntjänstgöring på polska där. Det gäller även tandläkarstuderande i Polen som tar examen senast i juni 2024.
Under ett halvår på heltid, eller motsvarande tid på deltid, måste de tjänstgöra under handledning på en och samma arbetsplats. Verksamhetschefen och handledaren fyller i ett särskilt intyg, en sorts checklista. Utifrån det gör Socialstyrelsen sin bedömning angående svensk legitimation.
Det finns även möjlighet för personer med polsk tandläkarexamen som tidigare har tjänstgjort under handledning i Sverige eller i ett annat EU- eller EES-land att tillgodoräkna sig tiden. Verksamhetschefen på kliniken måste fylla i intyget som visar att personen uppfyller kraven.
AT i Norge
Tidigare kunde svenska studenter med polsk examen göra ett års allmäntjänstgöring (AT) i Norge och sedan få norsk legitimation. Efter det kunde de snabbt få svensk legitimation.
2016 ändrade Norge sina regler för att underlätta för gruppen. Sedan dess får de norsk legitimation direkt efter examen i Polen utan att behöva göra AT. För just denna grupp med norsk legitimation har Socialstyrelsen sedan dess sagt nej till svensk legitimation.
Janet Suslick

Upptäck mer