Annons

Annons

Nytt klassificeringssystem för parodontal hälsa och sjukdom antaget

Ett nytt internationellt klassificeringssystem för parodontal hälsa och sjukdom, inklusive periimplantit, har antagits på EuroPerio9-kongressen i Amsterdam som just nu pågår.

Det nya internationella klassificeringssystemet är resultatet av ett samarbete mellan American Academy of Periodontology (AAP) och European Federation of Periodontology (EFP) och är en uppdatering av det tidigare klassificeringssystemet från 1999.
Över 100 experter har deltagit i arbetet med den omfattande klassificering som baseras på de senaste 20 årens forskning inom området. Klassificeringen innehåller ett graderingssystem för sjukdomens omfattning och svårighetsgrad och tar hänsyn till patientens parodontala sjukdomshistoria och generella hälsostatus.
– Det här ändrar inte akut så mycket men påverkar också nationella riktlinjer på sikt, säger Björn Klinge, senior professor i parodontologi vid Malmö universitet och Karolinska institutet.
Det fullständiga konsensusrapporten publiceras idag i Journal of Clinical Periodontology (EFP) och Journal of Periodontology (AAP) samtidigt.

Upptäck mer