Annons

Annons

Nyttan av ny munskölj ifrågasätts

Listerine Professional Gum Therapy tar, enligt tillverkaren, bort plack där tandborsten inte kommer åt, men det stämmer inte enligt en ny studie.

Det kommersiella munsköljmedlet Listerine Professional Gum Therapy är det senaste på munsköljområdet och innehåller både essentiella oljor, alkohol och etyllauroylarginat, något som företaget bakom produkten påstår ger den specifika egenskaper.
Etyllauroylarginat är en antimikrobiell substans som påverkar permeabiliteten hos mikroorganismer. Tillverkaren hävdar att detta ska förhindra bildningen av biofilm samt att munsköljmedlet tar bort plack där tandborsten inte kommer åt, som mellan tänderna. Men stämmer det? Det ville en grupp norska forskare vid Oslo universitet undersöka.
De engagerade 59 studenter som läste till läkare, tandläkare eller tandhygienist att testa munsköljmedlets effekter under tre veckors tid. Studenterna lottades till en av tre grupper där de fick identiska flaskor med antingen just denna Listerin-lösning (det finns olika sorter), en placebolösning med alkohol och essentiella oljor, men utan etyllauroylarginat, eller en negativ kontroll innehållande sterilt vatten.
Alla deltagare hade fått individuella tandskydd tillverkade åt sig som täckte tänderna i den övre högra kvadranten. De instruerades att ha munskyddet på plats när de borstade tänderna och att ta av det innan de sköljde med munsköljmedlet.
Efter tre veckor genomgick alla en undersökning där det kunde visas att plackförekomsten var låg i alla tre grupperna där de hade borstat med tandborste. I den kvadrant där de använt tandskydd var plackförekomsten visserligen statistiskt signifikant lägre i Listerin-gruppen jämfört med de andra två, men mängden plack var ändå så hög att den skulle ge gingivit på sikt. Forskarna ifrågasätter därför nyttan med det nya munsköljmedlet.

Upptäck mer