– Den tandvård vi ger det lilla barnet får vi tillbaka senare, säger Tobias Fagrell, övertandläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal.
Hur står det till med barn- och ungdomstandvården?, frågar sig Tobias Fagrell och ger en bild av hälsoläget inom tre områden: diagnostik, smärtlindring och sedering samt behandling av primärtandkaries.
Han oroar sig för den ökade stressen och propåer om att till exempel vara restriktiv med att laga mjölktandskaries.
– Man skjuter på revisionsintervallen och generaliserar all barntandvård. Jag anser att den i stället borde individualiseras.
Ger återbäring senare
Under seminariet deltar också Christina Stecksén-Blicks, professor i pedodonti vid Umeå universitet, och Marianne Rythén, även hon övertandläkare vid Sahlgrenska i Mölndal.
– Vi kommer bland annat att trycka mycket på betydelsen av att sätta in tandvård tidigt.
Tandvården präglas ofta av målet att ha en budget i balans. De ekonomiska kraven kan skymma insikten att de insatser tandvården gör år ett kanske inte ger återbäring förrän senare i livet.
– Flera internationella studier visar att orsaksinriktade insatser på barn i åldern 1–3 år både ger bättre hälsa och ekonomiska vinster. Har man det som utgångspunkt förstår man lättare hur viktigt det är att fånga upp riskindividerna tidigt, säger Tobias Fagrell.