Annons

Annons

Ortodonti i Norge kortar Värmlands köer

Tandreglering i Norge är Folktandvården Värmlands nya giv för att korta vänte­tiderna. Dessutom har ett samarbete med folktandvården i Stockholm inletts.

Tandreglering i Norge, samarbete med Stockholm och utbildning av egna specialister gör att Folktandvården Värmland ser en lösning på bristen på ortodontister och de långa köerna för oprioriterade patienter.

Ann-May Brodén


– Tidigare rekryteringsförsök har inte gett resultat och därför upphandlade vi en tandregleringstjänst i slutet av förra året, berättar Ann-May Brodén, kommunikationsstrateg på Folktandvården Värmland.
Upphandlingen resulterade i endast ett anbud – från en klinik med verksamhet i Sarpsborg och Kongsvinger i Norge. Folktandvården nappade och ett avtal om att ta emot 150 patienter har börjat gälla under hösten. Flest patienter har tagits emot i Sarpsborg.
– Det är klart att det har sina nackdelar med att resa över gränsen och att det kräver en del av föräldrar med en hel dag som måste sättas av för resa och behandling, säger Ann-May Brodén.
– Landstinget har gått in med reseersättning, men milersättningen är ganska låg och det har kommit en del kritik mot det. Men samtidigt upplever vi att många uppskattar att vi skapat vårdmöjligheter.

Ulf Adolfsson


Det är svenske ortodontisten Ulf Adolfsson som är verksam vid de norska klinikerna och som utför behandlingen. Efter grundavtalet med 150 patienter väntar en fortsättning nästa år med ytterligare minst 80 patienter.
– Jag tror att vi kan komma upp till 200 patienter innan årsskiftet och har säkert kapacitet för lika många nästa år, säger Ulf Adolfsson som har undervisat vid Tandläkarhögskolan i Göteborg och arbetat kliniskt i bland annat Lidköping.
Av det ”gnäll” han förväntat sig från Värmlandspatienter och deras föräldrar har han inte sett mycket.
– De har överlag varit oerhört positiva till att få vård och det underlättar kanske att jag är svensk. Sedan får man vara lite mer flexibel och bygga upp förtroende när det är långväga patienter. Det kan handla om patienter med en tandställning som får ringa på min mobil om de har funderingar.

Södertälje och Handen

Folktandvården Värmland har även getts möjlighet att remittera patienter till folktandvården i Stockholm.
– De har lediga resurser och det handlar om 200 patienter som ska få behandling i Södertälje och Handen. Sammantaget innebär det att beräknad kötid för patienter med lägre vårdbehov sjunker från fem till tre år, och det är väldigt positivt, säger Ann-May Brodén.
Folktandvården Värmland har tandreglering i Karlstad och Arvika. Av totalt sju grundtjänster är tre vakanta. I grundorganisationen ingår även tandreglering i Hagfors och Kristinehamn, men personalbristen har gjort den verksamheten vilande.
– Med så få ortodontister behöver vi använda personalen effektivt och vill inte ha specialister som reser mellan kliniker på arbetstid, säger hon.

Uppdragsutbildning

En ljusning kan också skönjas gällande egna ortodontister.
– Vi har erbjudit uppdragsutbildning till specialister för våra egna tandläkare och en har nyligen tagit examen och ytterligare en kommer att göra det till våren.
– Det kräver en del handledning som självklart tar ytterligare resurser, men långsiktigt tror vi att det är en bra modell för att lösa personalbristen. Initialt under hösten blir det dock inte ett tillskott då vi även har en pensionsavgång.

Upptäck mer