Annons

Annons

Osäkert vad som hjälper vid postcovid

På uppdrag av regeringen har SBU kartlagt forskningen om behandling av patienter med postcovid. Kartläggningen visar att det vetenskapliga underlag som finns har mycket låg tillförlitlighet.

Tillsammans med Socialstyrelsen formulerades följande fråga inför kartläggningen: Vilka behandlings- och rehabiliteringsinsatser är effektiva för patienter med postcovid?
Efter sökning hittades drygt 24 000 artiklar, men av dessa var endast 536 artiklar relevanta för granskning. Efter ytterligare granskning kvarstod endast 19 artiklar,
elva studier med måttlig risk för systematiska fel (snedvridning/bias) och åtta med hög risk. Sammantaget har det vetenskapliga underlaget mycket låg tillförlitlighet. Ännu går det alltså inte att bedöma om någon av de studerade behandlingarna är effektiv eller inte.
Postcovid är ett efterföljande hälsotillstånd utan infektion, till skillnad från en pågående infektion som också kan vara långvarig. En covid-19-infektion läker oftast inom några dagar eller veckor, men kan även pågå under längre tid. Symtom som kvarstår efter infektionen, eller nya symtom som uppstår senare till följd av infektionen, kallas för postcovid.

Långvariga symtom

De flesta symtom avtar successivt, men vissa individer kan drabbas av långvariga och ibland allvarliga symtom och behöva utredning, behandling och rehabilitering.
De inkluderade studierna har undersökt behandling eller rehabilitering vid försämrad lungfunktion eller andningsbesvär, posttraumatisk stress, lukt- eller smakförsämring, smärta, hjärntrötthet eller kognitiv nedsättning och allmän trötthet med mera.
SBU har inte identifierat några vetenskapliga behandlingsstudier som utförts på barn med postcovid.

Upptäck mer