Annons

Annons

Personnytt 2023-04-05

Första nya endodontisten på länge

Javier Vidana Törjék är specialist i endodonti i Västervik. Han är den första tandläkaren att få svenskt specialistbevis i endodonti på över ett år.

Javier Vidana Törjék är den första tandläkaren på över ett år att få svenskt specialistbevis i endodonti. Han tog examen 9 februari i år.

I dag arbetar Javier Vidana Törjék på Specialisttandvården i Västervik, men han har hand om patienter i hela Kalmar Region eftersom han är ensam endodontist i regionen.

Varför valde du endodonti?

– Under tandläkarutbildningen var jag rädd för endodonti efter att jag hade perforerat en extraherad tand på sex olika ställen under prekliniken. Som tur är hade vi en endodontist som hette Hans som visade mig lite olika tekniker för att undvika detta. Intresset för endodonti växte, rädslan försvann och det hjälpte mig att sikta in mig på den roligaste specialiteten som finns.

Vad är det bästa med att vara endodontist?

– Specialiteten kombinerar smärtutredningar, tandbehandlingar och kirurgi. Om man är pryltokig, gillar trånga utrymmen, tycker om att pilla med mycket små saker, är lösningsorienterad och har ett intresse för mindre haverier är det en bonus. Specialiteten bjuder även på lyxen i att få hålla en monolog med en patient. Det är underhållande för mig och ibland även för patienten. Varje dag får jag beträda en helt ny värld med hjälp av mikroskop och jag får också sprida kunskap om endodonti.

Här är alla de andra tandläkarna som har fått specialistbevis i år fram till 21 februari.

Bettfysiologi

Anna Maria Elisabeth Lövgren

Käkkirurgi

Carl Magnus Hillergård

Orofacial medicin

Katarina Elisabeth Abramsson

Linda My Anderson Murray

Nils Johan Petter Vikström

Nina Niyousha Hylén

Sabrina Natasha White Svedjevik

Ulf Erik Arne Nodin

Zohreh Borsow

Ortodonti

Carl Gunnar Martin Öst

Elin Magdalena Marton

Massoud Shakib Pour

Ninva Afram

Oskar Simon Sundell

Osman Khachab

Parodontologi

Alexandra Papadimitriou

Robert-Jan Maat

Pedodonti

Sara Therese Engelbert

Upptäck mer