Annons

Annons

Lång resa till legitimation i USA

Faezeh Alidousti läste till tandläkare i Umeå och gick ut 2013. Numera är hon tandläkare i Kalifornien i USA. Hon flyttade dit av familjeskäl. Att få amerikansk legitimation har tagit flera år.

Hur gjorde du för att få amerikansk legitimation?
– Det var många steg i processen. Min svenska tandläkarexamen utvärderades, det var språktest (TOEFL) och teoriprov inom odontologi (”National board dental examination”: NBDE 1 och NBDE 2). Sedan kom jag in på en tvåårig kompletterande utbildning för tandläkare från andra länder. Efter det var det ”state board exam” som var både skriftlig och praktisk och till slut var jag behörig att ansöka om amerikansk legitimation i Kalifornien.
Berätta om ditt nuvarande jobb. Vad är den största skillnaden jämfört med folktandvården i Skelleftehamn, där du arbetade innan du flyttade till USA?
– Just nu jobbar jag som allmäntandläkare på olika privata kliniker runtom Redlands i Kalifornien. Jämfört med Skelleftehamn har de flesta av patienterna en lägre socioekonomisk status och deras orala hälsa speglar skillnaden. Under mina två första veckor som tandläkare här gjorde jag fler akuta behandlingar som extraktioner, rotfyllningar och avtagbara protetiska konstruktioner än under hela min anställning i Skelleftehamn.

”Att leva i USA är helt klart mer stressande än i Sverige. Det finns inget skyddsnät.”

Berätta om livet i USA jämfört med Sverige.
– Att leva i USA är helt klart mer stressande än i Sverige. Det finns inget skyddsnät. Jag trivs här, men har mer än en gång tänkt hur skönt det skulle vara att bara packa och flytta hem. Det är inget jag planerar nu, men jag kommer definitivt att besöka Sverige med min dotter när jag får semester.
Janet Suslick

Upptäck mer