Annons

Annons

Praktisk tjänstgöring ledde till legitimation

Sam Choobdar ville bli tandläkare, men betygen räckte inte till. Han gick en femårig tandläkarutbildning i Polen och gjorde sedan praktisk tjänstgöring på Folktandvården Tidaholm, där han fort­farande arbetar. Nu med svensk legitimation.

Sam Choobdar tänkte bli tandläkare efter gymnasiet. Han var intresserad av biologi och av att arbeta praktiskt.
– Jag har alltid tyckt att det var trevligt att komma till tandläkaren, men förstod att många andra inte delade min upplevelse. Det ville jag ändra på genom att bli en serviceinriktad, omtänksam och empatisk tandläkare.
Betygen räckte inte för att komma in på tandläkarutbildningen i Sverige, så han studerade i Wroclaw, Polen i stället. Han gick en femårig, internationell tandläkarutbildning på engelska.

”Det var väldigt lärorikt att flytta utomlands och bekanta mig med olika kulturer.”

Han är nöjd med studietiden i Wroclaw. Samtidigt var det en stor omställning. Att ta ansvar för studier, boende och ekonomi gjorde att han växte.
– Jag är född och uppvuxen i Sverige. Det var väldigt lärorikt att flytta utomlands och bekanta mig med olika kulturer. Jag ­visste inte att det skulle vara så stor skillnad. Jag var chockad i början, medger han.
Inte minst utbildningssystemet var annorlunda. Det var till exempel väldigt viktigt att visa respekt för vissa av lärarna. När de kom in i föreläsningssalen skulle studenterna resa sig upp och det gällde att använda titlar.

Medicinsk utbildning

Studierna var mycket teoretiska i början.
– Det var en väldigt medicinsk utbildning. Under de tre första åren var det flera långa kurser i ämnen som inte hade så mycket med tandvården att göra och jag har faktiskt inte stor nytta av dem nu, säger Sam ­Choobdar.
Han började behandla patienter först tredje året. De två sista åren var det mer odontologi och väldigt praktiskt.

Obligatorisk sommarpraktik

Under utbildningen var det obligatorisk sommarpraktik. De flesta somrar stannade han kvar i Polen länge och gjorde sin praktik på universitetskliniken i Wroclaw.
Han hade dock aldrig några planer på att stanna kvar i Polen efter examen.
– Det var självklart att ­flytta hem.

”Det spelade inte så stor roll var, det viktigaste var att komma in på den svenska arbetsmarknaden.”

Lätt var det däremot inte. Han sökte jobb inom tandvården i hela Sverige via Arbetsförmedlingen.
– Det spelade inte så stor roll var, det viktigaste var att komma in på den svenska arbetsmarknaden.
Ett av jobben han sökte var på en folktandvårdsklinik nära Tida­holm, men han fick inte jobbet därför att det inte fanns handledare där.
– Men i Tidaholm fanns det handledare och här blev jag erbjuden jobb utan att söka.

Särskilt förordnande

Folktandvården Tidaholm har 20 anställda varav sju tandläkare. Sam Choobdar började arbeta på kliniken i juni 2018. Han blev anställd som tand­läkare från första början och hade tandläkarlön, 31 000 kronor.
Eftersom han inte hade svensk legitimation, fick han ett särskilt förordnande i sex månader. Han hade inte jobbat inom tandvården i Sverige tidigare och det tog tid att komma in i arbetet. Efter ett halvår var han inte redo att stå helt på egna ben, så det tillfälliga förordnandet förlängdes med sex månader.
Han fick sätta sig in i de regio­nala och lokala rutinerna, och även inom odontologin var en hel del nytt.
– Den första tiden var väldigt ansträngande. Det jag hade lärt mig i Polen var gammaldags och ouppdaterat. Det hade jag ingen aning om från början. Jag trodde att tandvård var tandvård, men det var en helt annan värld här.

Ansökan om svensk legitimation

Sam började arbeta i Tidaholm innan reglerna om praktisk tjänstgöring var på plats, men under tiden fick han klart för sig att en förändring i regelverket var på gång.
– Jag jobbade från juni 2018 till april 2019 på särskilt förordnande, och då skickade jag in en ansökan om svensk legitimation.
Det dröjde cirka tre månader innan han fick legitimationen, men under tiden kunde han fortsätta jobba på särskilt förordnande.

”Jag känner att jag får ge tillbaka lite när de valde att satsa på mig.”

Sam Choobdar är väldigt nöjd med sina första år som tandläkare och arbetar kvar på Folktandvården Tidaholm.
– Det tog tid innan jag kom in i arbetet. Jag fick all hjälp jag behövde av tandläkarna, tand­hygi­enisterna och tandsköterskorna på min klinik. De har lagt pengar, tid och tålamod på mig. Jag känner att jag får ge tillbaka lite när de valde att satsa på mig, förklarar han.
I dag upplever han att de är nöjda med hans arbetsinsatser.
– De ger mig mer ansvar och jag får utbildning så att jag kan utöka min kompetens.

ST-tjänst på större ort

På sikt tror han ändå inte att han blir kvar i Tidaholm, men det beror mest på sambon.
– Jobben hon är intresserad av finns inte här, förklarar han.
Han vill bli parodontolog. Därför är målet att få en ST-tjänst på en större ort i Västra Götalandsregionen.
Janet Suslick

Upptäck mer