Annons

Annons

Regeringen vill att tandvården blir mer lik sjukvården

En ny utredning ska tillsättas med syfte att stöpa om tandvårdens högkostnadsskydd till att mer likna sjukvårdens. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson i sitt tal vid riksdagens öppnande.

Regeringen med stöd av Sverigedemokraterna vill utreda tandvårdens ersättningssystem.

Foto: Riksdagen, Colourbox

När riksdagen i måndags slog upp portarna igen efter sommaruppehållet var det med nyheter för tandläkarsverige. I sin regeringsförklaring meddelade Ulf Kristersson (m) bland annat att regeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, vill lägga om sjukvårdspolitiken och öka det statliga ansvaret för hälso- och sjukvården.

Som en del i detta avslöjade statsministern att man tillsätter en utredning ”för att stärka tandvårdens högkostnadsskydd för att mer efterlikna det som finns i övrig vård.” Äldre personer med sämst munhälsa ska prioriteras.

Tandläkarförbundets ordförande Chaim Zlotnik säger i ett uttalande på Tandläkarförbundets hemsida att man ”välkomnar alla förslag som minskar hindren för att besöka tandvården”. Han påpekar dock att frågan är komplex och att det är viktigt att tandvården har kostnadstäckning och inte underfinansieras.

– När det gäller äldres tandhälsa är det en fråga som förbundet drivit under många år. Det är positivt om vi nu får se en förbättring för denna grupp, säger Chaim Zlotnik.

I utredningen När behovet får styra – ett tandvårdssystem för en mer jämlik tandhälsa, som presenterades 2021, föreslogs fyra modeller av statligt högkostnadsskydd för att göra tandvården mer lik övriga sjukvården. Dessa bedöms innebära ökade kostnader för staten med mellan 1,6 och 6,5 miljarder kronor per år.

Upptäck mer