Annons

Annons

Nyheter 2023-02-27

Regionerna bör betala för tandvård orsakad av våld

Regionerna ska ta smällen för tandvårdskostnader som orsakas av våld i nära relationer, föreslår en pågående utredning. Foto: Colourbox

Tandvård till våldsutsatta ska inte kosta patienten mer än ett vanligt läkarbesök. Det är regionerna som istället ska ta smällen för att återställa skador efter våld i nära relationer. Det föreslår den statliga utredningen om stärkt stöd till tandvård för våldsutsatta och ökad kontroll över tandvårdssektorn.

Martin Färnsten, särskild utredare

Varje år utsätts runt 800 000 personer i Sverige för, eller bevittnar, någon form av hot, våld eller sexuellt övergrepp, uppskattar utredningen, som också konstaterar att mörkertalet är stort och anmälningsfrekvensen låg.

Eftersom antalet är så stort och tandvården träffar de flesta människor i landet regelbundet, bör tandvården också få mer omfattande skyldigheter att ställa frågor till patienter om våld, anser utredarna, som lämnade en delbetänkande till socialdepartementet 20 februari.

Ställ frågor om våld

Enkla rutiner som fungerar i den kliniska vardagen föreslås. Ställ frågor om våld till alla i samband med att anamnesen tas. Se till att anhöriga inte är närvarande då. Iaktta tecken som kan tyda på våld, exempelvis blåmärken, hudrodnader, rivsår eller reaktioner som kan bero på erfarenhet av sexuellt våld.

Om tandvården misstänker våld i familjer med barn ska en orosanmälan till socialtjänsten göras. Tandvården kan också förmedla en kontakt till socialtjänsten, en stödlinje eller en kvinnojour samt uppmuntra patienten att göra en polisanmälan.

Tusentals patienter

Utredningen uppskattar att upp till 8 000 patienter om året söker tandvård på grund av våld, men antalet är svårt att bedöma. Det rör sig exempelvis om skador i tandfästet, tandfrakturer och käkledsfrakturer.

Behandlingarna kan vara omfattande och kostsamma och det är regionerna, inte patienterna, som ska ta smällen, anser utredningen. Regionerna ska alltid göra en förhandsbedömning innan behandlingarna utförs.

Utredningen beräknas bli klar i november 2023. Martin Färnsten är särskild utredare.

Upptäck mer