Läsåret 2003–2004 gick 32 svenska studenter på en tandläkarutbildning utanför Sverige. På de tio år som gått sedan dess har de blivit mer än tio gånger fler. Det visar siffror från CSN som Tandläkartidningen tagit del av.
Det snabbt växande antalet beror dels på tandläkaryrkets ökade popularitet, vilket gör det svårare att komma in på utbildningen i Sverige, dels på att många universitet i Öst- och Centraleuropa ökat sina ansträngningar att locka till sig utländska studenter.
Totalt sett har också antalet svenska studenter som väljer att läsa på universitet utomlands ökat, mellan 2009 och 2014 med 14 procent. Men det är bland tandläkarstudenter som ökningen är allra störst, även om antalet studenter är betydligt högre bland framför allt läkare och ekonomer.
Polen vanligast
Polen är det vanligaste landet att söka sig till för de svenskar som pluggar till tandläkare utomlands. 67 svenska studenter fanns där läsåret 2013–2014. Danmark, Rumänien, Spanien och Lettland finns också i toppen av listan.
Västerbottens tandvårdschef Per Tidehag var i Lettland i våras för att titta på utbildningen vid Riga Stradiņš University.
– Utbildningen var helt i nivå med svensk, säger han.
Även Stein Björkman, ansvarig för tandläkarprogrammet på Karolinska Institutet och sakkunnig på Socialstyrelsen, har fått positiva intryck av universitet i Öst- och Centraleuropa.
– Men studenterna där får mer medicinsk basutbildning och mindre undervisning i förebyggande tandvård.
Överskott av sökande
Utvecklingen får konsekvenser. Stein Björkman har märkt ett överskott av sökande till tjänster som utannonseras:
– Det beror helt klart på att de utlandsutbildade ökar i antal. Men också på att vi har fått ännu fler invandrare med tandläkarutbildning.
Är det dags att minska antalet utbildningsplatser i Sverige?
– Nej, det kan riskera kvaliteten eftersom vi skulle förlora erfarna lärare och forskare. Svensk tandvård har varit världsledande just för att man haft en omfattande verksamhet vid universitet och högskolor.