Annons

Annons

Årets Forssbergspris till Stefan Lundgren

Käkkirurgen och implantatexperten Stefan Lundgren tilldelas årets Forssbergspris av Svenska Tandläkare-Sällskapet. Med specialistkunskap, snöskoter och kokkaffe har han bidragit till att sprida kunskapen om rekonstruktiv implantatkirurgi både inom och utom landets gränser.

Stefan Lundgren är 2023 års mottagare av Svenska Tandläkare-Sällskapets Forssbergspris.

Foto: Privat

Stefan Lundgren

Jobb: Konsult inom implantatkirurgi, medicinsk rådgivare Löf, professor emeritus Umeå universitet.

Utbildning: Tandläkarexamen 1977, disputerade 1985, specialist oral kirurgi 1988, professor i käkkirurgi 1999.

Intresse: Jakt och vin. ”Firar nog Forssbergspriset med en flaska vällagrad röd bourgogne.”

Från att ha varit ett område enbart vikt för specialisttandläkare, kan rekonstruktiv implantatkirurgi nu även utföras i allmäntandvården. En bidragande faktor till det är årets Forssbergspristagare Stefan Lundgren, professor emeritus i käkkirurgi vid Umeå universitet och i dag verksam som konsult i implantatkirurgi, samt medicinsk rådgivare vid Löf, regionernas gemensamma försäkringsbolag.

– Det känns jättebra att få det här priset, väldigt spännande, säger Stefan Lundgren.

Vid Umeå universitet organiserades redan på nittiotalets slut kurser i implantatkirurgi för allmäntandläkare från Sverige, och även kurser med mer avancerade implantatbehandlingar för utländska kollegor – främst från Sydeuropa.

De senare har inte bara erbjudits utbildning utan även smakprov på den norrländska vintern. Ibland togs kursdeltagarna ”bara” med på en utflykt i närområdet för att dricka kaffe kokat över en öppen eld i 20 graders kyla, berättar Stefan Lundgren. Andra gånger på längre äventyr.

– Vi har haft kurser som vi avslutat med att köra snöskoter från Umeå till Lycksele. En 25 mila-tripp med övernattning i skogskoja med bastu och bad i badtunna och med norrländska delikatesser till middag.

Stefan Lundgrens egen expertis är att skapa förutsättningar för implantat, där sådan saknas. Många av patienterna som han mötte under 90-talet, när implantat började bli tillgängligt för fler, var tandlösa sedan länge till följd av tandläkarbristen i Västerbotten och Norrbotten under 50- och 60-talet. Ben saknades att fästa implantat i, så lösningen blev att ta ben från patientens höft och sedan operera in implantaten i det inläkta höftbenet.

– Vi har bedrivit klinisk forskning kring detta i Umeå med långtidsuppföljning av patientgrupperna och kunnat visa mycket goda resultat efter 10 till 15 år efter behandling, säger Stefan Lundgren.

På riksstämman

Priset delas ut i samband med invigningen av årets riksstämma. Onsdag 15 november, kl 15.30-16.45.

Motivering

Stefan Lundgren tilldelas Forsbergspriset 2023 för forskning som kartlagt och utvecklat kliniskt relevanta möjligheter med nya kirurgiska tekniker vid behandling med tandimplantat.Stefan Lundgrens forskning har ökat möjligheten att ersätta förlorade tänder där bentillgången varit begränsad, och har därmed väsentligt bidragit till förbättrad livskvalitet för många av tandvårdens patienter.

Upptäck mer