Annons

Annons

Avhandling om parodontit hos unga utsedd till årets bästa

Minst två millimeters bensänkning vid enstaka eller flera tänder är starkt kopplat till parodontit hos unga i Västerbotten. Det visade Mark Lindholm i sin avhandling vid Umeå universitet. Nu har avhandlingen utsetts till årets bästa av Svenska Tandläkare-Sällskapet.

Mark Lindholms avhandling Periodontitis in adolescents: presence of Aggregatibacter species and interactions with the host, har utsetts till årets bästa avhandling av Svenska Tandläkare-Sällskapet.

Foto: Umeå universitet, privat

Mark Lindholm

Jobb: Tandläkare, snart färdig specialist i parodontologi

Utbildning: Tandläkarexamen och doktorsexamen i odontologi.

Mark Lindholms forskning om parodontit hos unga har redan innan priset från Tandläkare-Sällskapet väckt uppmärksamhet. I hans avhandling, som lades fram i slutet av 2022, ingick studier som visar att parodontit tycks öka hos 15-åringar i Västerbotten, men också att det med vanlig röntgenundersökning är möjligt att upptäcka sjukdomen på ett tidigt stadium.

– Förhoppningsvis kan folk ha nytta av dessa resultat ganska omgående, säger Mark Lindholm.

Ett annat fynd var att eventuell bakterieanalys tycks gå lika bra att göra i saliv som i plack från tandköttsfickor, vilket skulle kunna underlätta provtagningen i framtiden.

Att avhandlingen utsetts till årets bästa av Svenska Tandläkare-Sällskapet är både ”jätteroligt” och ”överraskande”, säger Mark Lindholm.

– Det är ju en del konkurrens i landet, så det är väldigt hedrande och ärofyllt. Det var stort bara att få klart avhandlingen och att diskutera den, så att få pris är en extra bonus.

Varför tror du att just din avhandling blev så bra?

– Jag hade mycket bra personer runt omkring mig, med duktiga och drivna handledare och en givande forskningsmiljö. Jag hoppas att det kanske genomsyrar min avhandling – att jag kunnat få fram allt jag lärt mig genom årens lopp. Det var väldigt roligt att skriva avhandlingen och jag kände att jag utvecklades hela tiden.

Mark Lindholm lyfter också fram kombinationen av grundforskning och klinisk forskning som en bidragande faktor till arbetsglädjen och avhandlingens kvalitet.

– Det är så tätt sammankopplat och intressant att se flera delar i arbetet gå ihop.

Just nu håller Mark Lindholm på att avsluta sin ST-utbildning i parodontologi vid Umeå universitet. Examensdatumet är satt till den 1 december och parallellt med slutförberedelserna för det söker han jobb som specialist.

– Jag har inte landat i något än men förhoppningsvis blir det en tjänst där jag kan kombinera kliniskt arbete med fortsatt forskning, säger Mark Lindholm.

På riksstämman

Priset delas ut i samband med invigningen av årets riksstämma. Onsdag 15 november, kl 15.30-16.45

Upptäck mer