Annons

Annons

Michael Karlstén årets Sverkerpristagare

Tandläkaren Michael Karlstén är årets Sverkerpristagare. Han får priset för sitt framgångsrika arbete med estetisk tandvård som utförs med minimala ingrepp. Han är även en uppskattad och skicklig föredragshållare, och föreläser tandläkare och studenter i Sverige och utomlands.

Michael Karlstén är årets Sverkerpristagare. Priset är ett erkännande för hans långa och framgångsrika arbete med estetisk tandvård.

Foto: Peter Söderlund

Michael Karlstén

Ålder: 67 år

Bor: I Stockholm.

Utbildning: Tandläkarexamen 1980. Utbildad i estetisk tandvård i USA. Fellow i AACD och är en av medgrundarna till Swedish Academy of Cosmetic Dentistry (SADC).

Yrkesliv: Har arbetat som tandläkare i 43 år. Började med estetisk tandvård 2000. Gick den första utbildningen i USA 2001.

Arbetar vid Dentalakademin i Stockholm. Grundade kliniken med en kollega för tio år sedan. Idag arrenderar han en plats på praktiken.

– Det är en otrolig ära att få ta emot priset, säger Michael Karlstén.

– Jag har fokuserat på den estetiska tandvården och det var ju Sverkers [Sverker Toreskog, reds anm.] specialområde.

Michael Karlstén blev nyligen ackrediterad Fellow i American Association of Cosmetic Dentistry (AACD). För att nå dit måste du kunna visa upp 50 perfekta fall. Michael Karlstén tillhör nu en liten skara tandläkare som tagits upp i AACD, de allra flesta av dem kommer från Nordamerika.

– Det är mycket arbete bakom, det är klart att det betyder mycket att få det erkännandet.

Michael Karlstén berättar att tändernas betydelse för människor vuxit allteftersom. Människor vill vara fina i munnen, inte minst av sociala skäl. Förr handlade den estetiska tandvården om amalgam och några taffliga framtandsfyllningar, säger han.

Den tandvård som Michael Karlstén utför beskrivs som minimalinvasiv, det vill säga där så lite tandsubstans som möjligt avlägsnas vid behandlingarna.

– Det här är en standard idag, men Sverker pratade om det här redan för 30 år sedan. Han var en omfamnande person, vi – vårt hela tandvårdsteam – besökte honom i Göteborg. Sverker var en modig kliniker, han var inte rädd för att göra fel. Han var en föregångare, eftersom han vågade ge sig ut på ett område där det inte fanns en beprövad erfarenhet.

Michael Karlstén vill dela med sig av sina kunskaper. Han föreläser för studenter på Karolinska institutet (KI).

– De får ingen utbildning i estetisk tandvård, men de kastas ut till patienter som har höga krav.

Michael Karlstén har bestämt sig för att sluta arbeta. Den 31 mars nästa år ska han pensionera sig.

– Jag vill hinna med andra saker i livet. Jag har tre barnbarn och vill tillbringa mer tid i mitt fritidsboende i Idre, säger han.

Upptäck mer