Annons

Annons

RMV bedömer ålder på asylsökande nästa år

Rättsmedicinalverket (RMV) börjar med åldersbedömning av unga asylsökande nästa år. Tandmognadsundersökningar och magnetröntgen av knäleder kommer att ligga till grund för bedömningarna. Tjänsterna upphandlas under hösten.

I början av oktober börjar Rättsmedicinalverket upphandla tjänster för åldersbedömningarna som ska göras på uppdrag av Migrationsverket. Verksamheten beräknas komma igång under första kvartalet 2017.
Panoramaröntgenbilder ska bedömas av två oberoende tandläkare och knäledsbilder av två röntgenläkare. Den samlade medicinska åldersbedömningen som Rättsmedicinalverket lämnar till Migrationsverket kommer att göras av rättsläkare.
Antalet ålderbedömningar som görs beror på hur många Migrationsverket beställer, RMV:s generaldirektör Monica Rodrigo har i samband med en presskonferens i dag sagt att det kan handla om tusentals.
Bedömningarna är frivilliga, men eftersom bevisbördan ligger på den asylsökande att göra sin ålder sannolik, kommer de som är under 18 år att vilja göra det, tror hon.
– Tandröntgen i sig är inte tillräckligt för att bedöma om en person är under eller över 18 år, säger Hans Göransson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.
– Jag vill se hur upphandlingen blir och hur undersökningarna kommer att genomföras innan jag kan säga om det känns rättssäkert, men spontant känns det som om RMV har en hög ambition, säger han.

Upptäck mer