Annons

Annons

Röntgen viktig vid käkstörningar

Specialister i odontologisk radiologi kan spela en viktig roll när det gäller bilddiagnostik och käkfunktionsstörning.

Käkfunktionsstörning är en vanlig orsak till smärta i munnen och ansiktet. För att ställa diagnos inom området temporomandibulär dysfunktion (TMD) är det ibland nödvändigt att komplettera anamnesen och den kliniska undersökningen med en röntgenundersökning.
Intraorala röntgenbilder och panoramaröntgen är vanliga i samband med smärtdiagnostik. De kan ge viktiga pusselbitar.
Rör det sig om hårdvävnadsdiagnostik kan datortomografi (Cone Beam Computed Tomography, CBCT) också vara motiverat. Vid mjukvävnadsdiagnostik kan magnetisk resonanstomografi (MR) ge bättre information.
Framför allt undersökningar med CBCT och MR görs av specialister i odontologisk radiologi.
– Vi samarbetar nära med bettfysiologerna på Eastmaninstitutet. Vi behöver då så mycket information som möjligt när vi gör radiologiska utredningar, säger Anna Rahm, övertandläkare i odontologisk radiologi vid Eastman röntgen.
CBCT eller MR kan vara motiverat för att ställa diagnos och ta reda på graden av vävnadsdestruktion vid olika typer av artrit som drabbar käkleden.
Vid misstanke om fraktur i käkleden är röntgenundersökning alltid indicerad. Panoramaröntgen kan ge en bra översiktbild, men den kan vara svårtolkad och behöver ofta kompletteras med CBCT.

Upptäck mer