Annons

Annons

Så håller din kropp längre

Ont i nacke och axlar är vardag för många tandläkare. Under grundutbildningen läggs inte särskilt mycket tid på ergonomi trots att kroppen ska hålla för extrem, långvarig och statisk belastning ett helt yrkesliv, alltså drygt 40 år.

Ergonomi är en arbets­miljö­fråga och en bra start kan vara att genomföra en belastningsergonomisk riskbedömning. Inom ergonomisk forskning lyfter man fram delaktighet som en viktig faktor, en så kallad participatorisk metodik, som bygger på samverkan mellan arbetsgivare, anställda och skyddsombud till exempel.
Vi besökte Folktandvården Stockholm AB som har en klinik på ­Scania i Söder­tälje där man har visst sam­arbete med Scanias ergo­nomer. Vi bad fysio­tera­peuterna/sjuk­gymnasterna Kari Kiviniemi och Birgitta Hård av Segerstad ta fram några enkla övningar som tand­läkare Cecilia Gruffman på kliniken fick testa.

”Under grundutbildningen gavs inga råd om träning för att undvika belastningsskador.”

Cecilia Gruffman blev färdig tandläkare 2008. ­Efter snart tio år som tandläkare har hon haft en del besvär från ena axeln, armen och handen. Tidvis har det gjort rejält ont, men med hjälp av några tips från Kari Kiviniemi och träning hemma har det blivit betydligt bättre.
– Under grundutbildningen gavs inga råd om träning för att undvika belastningsskador och jag tror vi därför lärde oss att jobba fel redan från början.

– Bara en sån sak som att vinkla lampan när man rensar så att ljuset kommer in via spegeln gör ju att man håller huvudet i ett bättre läge, det tipset hade jag velat ha redan då, på­pekar hon.
Med bara några få enkla övningar kan man förebygga belastningsskador.
– Man vet från studier att compliance, det vill säga efterlevnaden, är god när det gäller att göra 3–5 övningar regelbundet. Blir det fler övningar sjunker den. Det är regelbundenheten som är viktigast, inte topparna då och då, säger Kari Kiviniemi, legitimerad sjukgymnast och specialist i manuell ortopedisk terapi.

Han påpekar att all sorts rörlighetsträning för överkroppen är bra.
– En viktig strategi för att undvika belastningsskador är att bryta den statiska belastningen. Det kan man göra genom att göra motsatt rörelse mot arbetsställningen, fortsätter han.
Ett annat sätt är att ta mikro­pauser ganska ofta, det kan räcka med att räta på ryggen en stund.

 

Upptäck mer