Annons

Annons

Sju av tio tänder med sprickor kan räddas

Genom att sätta en krona på spruckna tänder ökar sannolikheten dramatiskt att de kan räddas, särskilt hos män, visar ny studie.

Sju av tio spruckna tänder med reversibel pulpit var fortfarande friska tre år efter att sprickan behandlades, visar en genomgång från Singapore av 184 patienter med 199 spruckna tänder. Den vanligaste spruckna tanden var första-molarerna i underkäken, följt av underkäkens andra-molarer och överkäkens första-molarer.
Av de tänder som inte klarade sig diagnostiserades två tredjedelar som irreversibel pulpit efter i snitt 1,2 år och resten som nekrotiska efter i snitt två år.

Tänder utan krona

Analyser av tänderna visade att tänder som inte fick en krona löpte mer än tre gånger så hög risk att drabbas av komplikationer. Män löpte ungefär dubbelt så hög risk som kvinnor att drabbas av komplikationer, något som forskarna menar beror på männens större bitstyrka, som kan förvärra sprickor i tänderna.
Forskarna konstaterar att korrekt hanterade kan tänder med sprickor ha ganska goda chanser att klara sig i åtminstone tre år.

Upptäck mer