Annons

Annons

Skattefuskare får tillbaka tandläkarlegitimationen

Tandläkaren dömdes för grovt skatte­brott och grovt bokföringsbrott i sin verksamhet som tandläkare och därför återkallades hans legitimation 2015. Men förra året fick han tillbaka legitimationen.

Tandläkaren hade bland annat låtit bli att bokföra kontant betalda patient­avgifter på miljonbelopp. Brottslig­heten var systematisk och pågick i två år. ­­Brotten påverkade förtroendet för tandläkaren under lång tid, enligt Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).
Samtidigt är det mer än tio år sedan brotten begicks. Mannen har betalat tillbaka pengarna. Han har dessutom avtjänat sitt straff genom frihetsberövande, näringsförbud och yrkesförbud.
”Han ångrar djupt sina tidigare handlingar och önskar en rättvis bedömning och beslut baserat på uppfattningen att alla människor har rätt till en andra chans,” skriver HSAN i sitt beslut.
Inte längre ett hinder
I dag anser myndigheten att den tidigare brottsligheten inte längre är ett hinder för att mannen, som har många års erfarenhet som tandläkare, kan få en ny tandläkarlegitimation.
När en tandläkare tidigare har haft legitimation behöver HSAN vara någorlunda säker på att de omständigheter som låg bakom återkallelsen inte längre föreligger. Så är det i det här fallet, menar HSAN, som även har gjort en samlad bedömning av mannens förmåga att jobba som tandläkare på en tillfredsställande nivå.
HSAN anser att mannen har den kunskap och de egenskaper som krävs för att ”förtjäna allmänhetens och myndighetens förtroende”.
IVO ska följa upp
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har inte haft några invänd­ningar mot att HSAN bifaller mannens ansökan om legitimation.
Tidigare har tandläkaren fått kritik från IVO för sin yrkesutövning. Därför förutsätter HSAN att IVO följer upp hans fortsatta arbete inom yrket.

Upptäck mer