Annons

Annons

Snart terminsstart för blivande tandläkare

Natalie Minarji räknar dagarna. Hon har kommit in som reserv på Karolinska institutets tandläkarutbildning. Uppropet är 26 augusti.

I höst är det lite lättare att komma in på tandläkarutbildningen jämfört med tidigare år. Natalie Minarji är en av studenterna som är glad för det. Hon har kommit in som reserv på Karolinska institutet (KI).
När första antagningsbeskedet kom var Natalie Minarji andra reserv i den alternativa urvalsgruppen, där studenter antas baserat på en kombination av uppsats och intervju.
– Min dröm var verkligen att komma in på KI, så jag var väldigt nervös. Det var jättejobbigt att få veta att jag var reserv, samtidigt visste jag att det var ganska stor sannolikhet att jag skulle komma in, berättar hon.
När andra antagningsbeskedet kom jublade hon. Hon hade kommit in.
– Nu känns det superbra!
Ett år i Spanien
Natalie är 19 år och har hunnit studera ett år på en engelskspråkig tandläkarutbildning i Spanien. Där var det mest teori – hon har studerat biologi, kemi, biokemi, immunologi och anatomi, bland annat.
Nu får hon börja om från början på KI, men året i Spanien känns inte alls bortkastat. Hon tror att hon har nytta av studierna och har dessutom blivit bättre på både engelska och spanska.
Populär utbildning
Det är populärt att läsa till tandläkare i Sverige. 1 943 studenter sökte in på tandläkarprogrammet vid KI inför höstterminen. För 628 av dem var det förstahandsvalet.
1 657 studenter sökte till tandläkarprogrammet i Göteborg, varav 306 i första hand. Malmö är ungefär lika populär: 1 651 sökte in på tandläkarutbildningen där, varav 304 i första hand.
Lite lättare att komma in
I år är resultaten som krävs på högskoleprovet för att antas till tandläkarutbildningen snäppet lägre än i fjol på alla tre orter som antar tandläkarstudenter på hösten.
Det har även blivit lite lättare i år att komma in via KI:s ganska stora alternativa urvalsgrupp jämfört med förra året.
Läs mer om höstens antagning här.

Upptäck mer