Annons

Annons

Studenter kan välja olika vägar

Karriärvägar för blivande och nya tandläkare tas upp på årets odontologiska riksstämma.

Vilka vägval kan blivande och nya tandläkare göra? Tandläkarförbundets studerandeförening ordnar ett symposium om karriärvägar på Odontologisk Riksstämma i Älvsjö, Stockholm den 17 till 19 november.
Studenter som är medlemmar i Tandläkarförbundets studerandeförening kan gå gratis på riksstämmans vetenskapliga program, och många har ledigt, eller tar ledigt, från skolan för att vara med.
Studerandeföreningarna i Göteborg, Malmö och Umeå planerar att samordna resor till riksstämman.
Symposiet om olika framtida möjligheter ordnas den 18 november. Fem tandläkare berättar om sina vägval.
– Det som är gemensamt för föreläsarna är att de är tandläkare och är duktiga på det de gör. Men de har valt olika vägar, berättar Elnaz Khodabandehlou, ansvarig för symposiet. Hon är medlemsansvarig inom Östra studerandeförening vid Karolinska institutet.

Många väg att välja

Ska man arbeta inom folktandvården eller privat? Vilka möjligheter finns det om man vill arbeta utomlands? Vart åker man för att tjäna mycket pengar? Vart åker man för att göra störst nytta? Är forskning något att satsa på? Föreläsarna berättar om vägval som studenter ofta diskuterar.
Hans Göransson är tandläkare/rådgivare på Folktandvården Sörmland och vice ordförande i Tjänstetandläkarna.
Samuel Onval är privattandläkare i Vagnhärad mellan Trosa och Södertälje.
Lena Hosseinzadeh blev chef för fem kliniker Nordnorge bara något år efter tandläkarexamen 2008. Sedan mars 2011 arbetar hon på allmäntandvården på Eastmaninstitutet i Stockholm.
Christer Priwe har jobbat inom folktandvården och som konsulttandläkare inom kriminalvården, bland annat. Han har även arbetat som volontärtandläkare i Afrika i ett antal år. Det är mindre lönsamt än att arbeta i Norge, men man blir rik på erfarenheter.
Kaj Fried är professor i neurovetenskap med odontologisk inriktning samt prefekt vid Karolinska institutets institution för odontologi. Han berättar om varför han valde att bli forskare.

Fika och frågor

Föreläsningarna blir 15 till 20 minuter vardera. Sedan blir det debatt med Tandläkarförbundets vice ordförande Hans Sandberg som moderator.
Mickel Hana, ordförande för Tandläkarförbundets studerandeförening, ser fram emot debatten.
– Det blir intressant att få höra när de sitter tillsammans och diskuterar för- och nackdelar med att gå olika vägar, säger han.
Det blir även fika och karriärmingel. De som vill har möjlighet att ställa frågor till föreläsarna.
På kvällen ordnar studenterna en trerättersmiddag och fest.

Upptäck mer