Annons

Annons

Svensk tandläkare forskar om nobelprisprotein

Shariel Sayardoust, parodontolog i Jönköping, forskar om HIF-1α, ett protein som är central för årets nobelpris i medicin och som är viktig när cellernas syrenivåer regleras.

Årets Nobelpris i medicin går till läkarna William Kaelin, Peter Ratcliffe och Gregg Semenza. De har forskat om hur celler känner av och anpassar sig efter syretillgång.
Proteinet HIF-1α spelar en central roll. Vid höga syrenivåer innehåller celler mycket lite HIF-1α, men mängden ökar vid låga syrenivåer.

Shariel Sayardoust


Shariel Sayardoust är övertandläkare vid Odontologiska institutionens avdelning för parodontologi Jönköping. Hon lade fram sin doktorsavhandling 2017. Den handlar om tandimplantat, benförlust och läkningsprocessen hos rökare med stor risk för parodontit.
Proteinet skyddar mot käkbensförlust
HIF-1α är ett proteinkomplex som kan spela en viktig roll i läkningsprocessen.
– Vi upptäckte att HIF-1α har en skyddande inverkan i överkäken. Benförlusten är mindre hos de patienter som har en stor mängd av proteinet i käkbenet när implantaten opereras in, berättar Shariel Sayardoust.
”Het molekyl”
Hon kände inte till nobelpristagarna innan de utsågs i höst, men det kom som en rolig överraskning eftersom hon har forskat om samma molekyl.
– Jag visste att HIF-1α var en ”het molekyl” och har läst mycket om den. Rökning påverkar ju cellernas syreupptag och det känns naturligt att tänka sig att molekylen också påverkar resultaten vid implantatoperationer.
Kick med nobelpriset
Nu ska Shariel Sayardoust följa upp en av studierna som ingår i avhandlingen.
– Det blev en kick med nobelpriset och jag och mina medarbetare känner oss mer motiverad att fortsätta i det spåret. Studien omfattar bara 35 personer och uppföljningstiden var inte så lång, men det var ett spännande resultat.
Nu blir det en ettårsuppföljning. Om sambandet består, ger det en fingervisning och proteinets betydelse i sammanhanget. Verkar det lovande behövs en större studie.
Riskindikator?
Shariel Sayardoust hoppas att det i framtiden blir möjligt att se om en patient ligger i riskzonen för periimplantit genom att mäta mängden HIF-1α i käkbenet.
– Om det blir möjligt att hitta riskpatienter innan de ens får implantat kan vi gå in med profylax tidigt så att de slipper benförlust.
Läs om Shariel Sayardousts forskning i Tandläkartidningens artikel ”Rökning försämrar för implantat”.
Janet Suslick

Upptäck mer