Annons

Annons

Svensk tandvård har en ny specialitet

I dag har tandvården fått en ny specialitet – orofacial medicin. Om ett par veckor blir Sofie Jansson, specialisttjänstgörande tandläkare i Jönköping, den första att gå ut den treåriga utbildningen i orofacial medicin efter att specialiteten är på plats.

Den 13 juni håller Sofie Jansson examinationsföreläsning i orofacial medicin i Jönköping efter en treårig specialistliknande utbildning. Utbildningen har funnits i tolv år, men först nu blir ämnesområdet en egen specialitet.
– Jag går ut nu, men jag får inte specialistexamen än. Men jag blir övertandläkare nu, och det är det som gör störst skillnad i vardagen, berättar hon.
Hon tror att hon kan behöva komplettera lite för att kunna få ut sitt bevis om specialistkompetens.
– Vi får se vem som blir först att hämta ut sitt bevis. Det blir nog inte jag, tror hon.
Glad eldsjäl
Inger von Bültzingslöwen, tidigare ordförande i ämnesrådet inom Svensk förening för orofacial medicin (SOM) är en av eldsjälarna bakom införandet av den nya specialiteten.
– Jag är glad att vi har gått i mål, säger hon.
Själv tänker hon inte ansöka om bevis på specialistkompetens. Hon är 71 år och jobbar inte längre kliniskt, men hon tror att ett 50-tal andra tandläkare kommer att vara specialister i orofacial medicin inom ett par år.
Utbildningen finns redan
Den treåriga utbildningen i orofacial medicin har funnits i tolv år. Den har varit upplagd ungefär som andra specialistutbildningar, och kommer att justeras nu för att uppfylla Socialstyrelsens krav.
15 tandläkare har utexaminerats och ungefär lika många går utbildningen nu. De kan ansöka för att få bevis om specialistkompetens efter examen, men vissa personer kan behöva komplettera utbildningen lite för att klara alla krav.
Dessutom kan erfarna sjukhustandläkare som har gått många relevanta kurser ansöka om att bli specialister i orofacial medicin utan att gå ST-utbildningen. Många av dem närmar sig pensionsålder, men Inger von Bültzingslöwen uppskattar att ett 20-tal kommer att ansöka om att bli specialister.
Många blanketter
Det är Socialstyrelsen som beviljar bevis om specialistkompetens i orofacial medicin.
Processen är relativt komplicerat och den som vill bli specialist i orofacial medicin behöver skicka in sammanlagt ett 30-tal blanketter. 26 delmål ska vara uppfyllda. Dessutom ska en verksamhetschef intyga att tandläkaren har gjort sin ST-tjänstgöring och huvudhandledare och examinator ska skriva på en annan blankett.
– Det finns flera som jobbar med sina blanketter nu och är på god väg, säger Inger von Bültzingslöwen.
Hon tror att ett antal personer kommer att skicka in sina ansökningar under juni. Sedan tar det några månader innan Socialstyrelsen beviljar dem, tror Inger von Bültzingslöwen, som tidigare har arbetat på myndigheten.
Vem ska utbilda vem?
Än så länge är det inte helt klart hur behörighetsfrågan för handledare och examinatorer på ST-utbildningen i orofacial medicin kommer att lösas.
– Vi vet inte riktigt än vem som ska utbilda vem, säger Inger Wårdh, vice ordförande i SOM.
Janet Suslick

Upptäck mer