Annons

Annons

Svenskar i Rumänien flyttar till Spanien

Svenska studenter som läser till tandläkare i Rumänien byter efter flera års studier land. Nu fortsätter de läsa i Spanien.

Jonny Kass Kawo har läst sju terminer på en sexårig utbildning i Rumänien i staden Cluj-Napoca på universitetet Iuliu Hatieganu. Ett 20-tal andra svenskar går i samma klass.
Från början trodde svenskarna att hela utbildningen, förutom de kliniska delarna, skulle ges på engelska, men nu är det bara tre av sex år som är på engelska.
Den senaste terminen har svenskarna läst tillsammans med rumänska studenter. Det har varit runt 30 timmar i veckan på kliniken och 14 timmars föreläsningar i veckan.
– Jag har lärt mig mer rumänska den här terminen än under de första tre åren, berättar Jonny Kass Kawo.

Flyttar till Valencia

Ändå vill han helst byta skola, bland annat för att motivationen har minskat på grund av de ändrade villkoren.
Därför planerar han och de andra svenskarna flytta till Valencia i Spanien för att läsa på Universidad Europea de Madrid. Några andra utländska studenter i Cluj följer med, och han tror att svenskarna i årskullen under kommer att göra på samma sätt.

Dyrare i Spanien

Att studera i Spanien är betydligt dyrare. Avgifterna till skolan blir omkring 110 000 kronor per läsår istället för 28 000 kronor per år i Rumänien. Levnadskostnaderna är också högre i Spanien.
Jonny Kass Kawo tycker att det ändå är värt pengarna, eftersom utbildningen blir på engelska. Studierna bekostas med ökat studielån och lite hjälp från föräldrarna.

Förlorar inte tid

Studenterna får tillgodoräkna stora delar av den rumänska utbildningen de har fått, men inte allt.
– Vi börjar på termin sex istället för på termin åtta i Spanien, men eftersom utbildningen är ett år kortare än i Rumänien förlorar vi ingen tid på det, förklarar han.
Efter utbildningen planerar Jonny Kass Kawo att jobba som tandläkare i Sverige.

Upptäck mer