Annons

Annons

Sverige ger 40 miljoner till WHO:s krisfond

Regeringen har beslutat att bidra med 40 miljoner kronor till Världshälsoorganisationens krisfond, som ska göra det lättare att agera vid utbrott av smittsamma sjukdomar. Detta med anledning av det pågående utbrottet av covid-19, orsakat av det nya coronaviruset.

– Hälsorelaterade kriser som det pågående utbrottet av covid-19 måste hanteras gemensamt. Genom pengarna till WHO:s krisfond bidrar Sverige till det globala arbetet mot hälsohot och stärkt folkhälsa, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
–WHO måste säkra beredskap över hela världen för att minska risken för spridning av det nya coronaviruset. Vårt bidrag möjliggör det arbetet och medverkar på så sätt till att minska risken för en pandemi, säger minister för internationellt utvecklingsarbete Peter Eriksson i ett pressmeddelande.
Regeringens beslut att klassificera covid-19 som allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom ger lagstöd åt vissa smittskyddsinsatser som kan bli aktuella vid omfattande smittspridning i Sverige.
Folkhälsomyndigheten följer händelseutvecklingen i utbrottet noga och bedömer dock risken för smittspridning i Sverige som mycket låg. Myndigheten bedömer också att hälsokontroller vid flygplatser för närvarande inte är en nödvändig åtgärd.

Upptäck mer