Annons

Annons

Systrarna startade specialistklinik

Med varsin specialistutbildning inom ortodonti och med en gemensam ambition har systrarna Atousa Wikström och Anahita Ehrenblad förverkligat sin ungdomsdröm: att öppna en klinik tillsammans.

I ett tegelhus på Ryggrads­vägen, med Danderyds sjukhus stora komplex alldeles intill, visar en anonym skylt mot ”Tandreglering”. Det är lätt att tro att det är en del av sjukhusets verksamhet, men det stämmer inte. För tio år sedan flyttade folktandvårdens specialistklinik ut, och lokalerna stod tomma.

Anahita Ehrenblad

Anahita Ehrenblad
Ålder: 43.
Bor: Stockholm.
Familj: Man och son.
Utbildning: Tandläkarexamen KI 2000, specialistexamen KI 2005, externship in orthodontics Harvard 2001, master odont. KI 2006, ledarskapsutbildning KI 2018.
Arbete: Ortodontist vid TRDS (Tandreglering Danderyds sjukhus).
Fritid: Familj, vänner, skidåkning, tennis, träning, resor, äventyr och utmaningar.


Anahita Ehrenblad hade arbetat på kliniken i några år, och tänkte att det måste gå att hitta en lösning för att ha kvar verksamhet i Danderyd.
– Vi frågade Locum om vi kunde ta över en del av lokalen för att öppna en egen klinik. De ville gärna hyra ut till oss, men inte dela av lokalen, säger hon.
”Vi” var hon och hennes syster Atousa Wikström. Personen de träffade på Locum sa ”Det är klart att ni fixar det här”.
448 kvadratmeter klinik­yta. Tomma rum. Två specialister i ortodonti, varav den ena var höggravid.
– Vi tänkte att det värsta som kan hända är att vi går tillbaka och blir anställda. Jag var på före­läsning på Skatteverket och hamnade bredvid en kvinna som skulle starta ett hundspa. Då kände jag att vår idé att starta en specialistklinik är väl ändå säker, säger Atousa Wikström.
De fyllde på lokalen med tandläkarstolar och anställde efter hand. I dag är de nio personer som arbetar i den rymliga kliniken. Mittemot röntgenrummet står ett pingisbord, och på väggarna hänger stora fotografier med naturmotiv, och Atousa Wikströms målningar.
Atousa Wikström

Atousa Wikström
Ålder: 42.
Bor: Stockholm.
Familj: Man, två döttrar och en hund.
Utbildning: Tandläkarexamen KI 2001, specialistexamen Eastmaninstitutet 2008, ledarskapsutbildning KI 2018.
Arbete: Ortodontist vid TRDS (Tandreglering Danderyds sjukhus).
Fritid: Umgås med vänner, måla, spela tennis och jogga.


Systrarna kallar sig ”falska tvillingar”, eftersom det bara skiljer 15 månader i ålder. De faller varandra i talet, och pratar mycket och engagerat om sina olika karriärvägar.
För 21 år sedan var de, tillsammans med sin storasyster, med i en bok om systrar. Där berättade de att framtidsdrömmen var att öppna en klinik tillsammans i USA. Intresset för ortodonti började dock ännu tidi­gare, åtminstone för Anahita Ehrenblad.
– Jag var hos tandläkaren som 9-åring för att undersöka om jag behövde tandställning. Jag blev fascinerad av vad som händer vid tandreglering. Under tandläkarutbildningen på KI ordnade jag egna utbytesprogram på King’s College i London och på Harvard. Jag försökte vara på ortodonti så mycket som möjligt, och tyckte att det blev roligare och roligare, berättar hon.
Med sig hem från utlands­studierna fick hon nya vänner, nätverk i hela världen, kunskap och nya perspektiv.

”När jag undervisade skulle jag vara ”doctor Rashedi” för studenterna, fast vi var i samma ålder.”

Atousa Wikström instämmer. Hon ordnade ett utbytesår vid New York University under sin tandläkarutbildning.
– Jag gick till rektorn på NYU och frågade om utbytesprogram. Jag hade tänkt mig en sommar, men det blev två terminer, och sedan undervisade jag vid fakulteten. Det är ett tuffare klimat där; man ska ta för sig, annars blir man trampad på. När jag undervisade skulle jag vara ”doctor Rashedi” för studenterna, fast vi var i samma ålder.

Inriktning på ortodonti

Det var här någonstans inriktningen på ortodonti började. Ursprungligen var hon intresserad av käkkirurgi, men insåg att det var psykologiskt tufft. ­Efter en tid som allmäntandläkare blev hon inspirerad av sin syster att jobba med tandreglering.
– Du har ju det där konstnärliga som är bra som ortodontist, säger Anahita Ehrenblad.
Atousa Wikström gjorde specialistutbildningen på Eastman. Under den tiden fick hon också sitt första barn.
– Det var snabba puckar. Men jag lärde mig att vara närvarande i nuet. När jag skulle ta min examen hade jag inte sovit på hela natten eftersom min ­dotter var sjuk, men Anahita sa ”En natt är perfekt. Tre hade varit ett problem, men du kommer att ge järnet”. Och det gick bra.

”Att vilja är att kunna.”

Systrarna återkommer ­flera gånger till det persiska talesättet: ”Att vilja är att kunna.”  En inställning som märks både i att de själva såg till att få läsa utbytesterminer på de universitet de ville, och i projektet att starta sin egen klinik.
– Det är lätt att vara målinriktad när man vet vad målet är, men det viktigaste är att ha roligt på vägen. Vi var rätt nöjda när vi hade kommit igång med kliniken, men vi fortsätter att sätta upp nya mål, säger Atousa Wikström.

Delat ledarskap

De delar på ledarskapet för kliniken och tycker att det är bra att vara två, som kan bolla idéer med varandra.
– Vi har behövt hitta en rela­tion på jobbet som funkar. I början var det 90 procent syskonrelation, men nu är det mer professionellt. Vi kan vara ärliga, och ge varandra tips utan att konkurrera, säger Anahita Ehren­blad.
– En fördel med att arbeta med min syster är att vi litar på varandra. Jag vet att de beslut Anahita tar gynnar både kliniken och mig, säger Atousa Wikström.

”Man måste börja med att ta reda på vad patienten vill rätta till och vilka förutsättningar som finns.”

De berättar om hur de hämtar inspiration från and­ra yrkeskategorier för att få patienterna att känna sig välkomna och att de är i fokus.
– Man måste börja med att ta reda på vad patienten vill rätta till och vilka förutsättningar som finns. Någon kanske ska gifta sig och har kort om tid. ­Någon kanske är rädd för räls. Vi ger dem några valmöjligheter med för- och nackdelar, och är tydliga med att de också är delaktiga i behandlingen, säger Anahita Ehrenblad.
Ibland har patienterna idéer om hur de vill se ut, som inspirerats av sociala medier och appar, och som krockar med vad som är möjligt att göra. Systrarna tycker att bästa sättet att bemöta detta är att vara ärlig med hur behandlingsresultatet kan bli.

Mer komplicerade bettfel

Utvecklingen inom digitala verktyg gör att det är enklare att skanna och visualisera hur det kommer att se ut.  Baksidan av digitaliseringen tycker de är att tandreglering förenklas, och att allmäntandläkare i större utsträckning ger sig på bettfel som en specialist borde hantera.
Atousa Wikström säger att hon möter fler 13–14-åringar med mer komplicerade bettfel, som är svårare att åtgärda, och efterlyser riktlinjer för kontroller i 9-årsåldern.

”Jag har lyxen att träffa min syster och bästa vän varje dag.”

Systrarna ser en snabb utveckling av produkter inom ortodonti, med innovationer inom 3D‑skanning, uttagbara skenor och bättre material för konventionella tandställningar.
– Det vore roligt om man också mer kunde individanpassa tajmningen för tandregleringen, så att man gör det optimalt under optimal tid, säger Anahita Ehrenblad.
Deras äldsta syster är i dag läka­re i USA, men på många sätt har systrarna landat i drömmen från ungdomen.
– Jag har lyxen att träffa min syster och bästa vän varje dag, säger Atousa Wikström.

Upptäck mer