Annons

Annons

Tandborttagning slutade på barnsjukhus

Fyra tänder togs bort under narkos i Storstockholm och väckningen gick bra. På väg hem började pojkens ansikte plötsligt svullna. Han togs in på sjukhus och behövde opereras akut.

Händelsen anmäldes enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
Pojken var frisk före narkosbehandlingen, och hade remitterats från allmäntandvården till specialisttandvården. Under full narkos togs fyra tänder bort och två lagades. Behandlingen tog någon timme och inget onormalt hände i samband med väckningen.
När pojken var på väg hem med sin mamma började ansiktet svullna. De återvände till kliniken, där narkospersonalen såg att svullnaden ökade.

Tre dagar på intensiven

Tandläkaren som hade ­behandlat pojken följde med till närakuten på ett sjukhus. Pojken skickades vidare till barnsjukhus och väl framme blev han akut omhändertagen eftersom han hade svårt att andas. Han kom direkt till akut­rummet och behövde akut kirurgi.
Pojken fick sedan vara kvar tre dagar på barnintensiven innan han kunde åka hem.

Inte allergisk reaktion

Händelsen orsakades inte av en allergisk reaktion, men det är oklart om pojkens luftvägar skadades vid intubation eller om hans luftrör eller lungor var defekta från början, enligt utredningen.
”Det blev en väldigt omskakande upplevelse för familjen”, står det i lex Maria-anmälan.

Upptäck mer