Annons

Annons

”Tanderosion borde registreras i journalen”

Allt fler ungdomar drabbas av tanderosion, något som tandvården behöver uppmärksamma och följa för att bättre kunna förebygga problemen, menar forskare.

Närmare var tredje tonåring i Stockholmsområdet hade tydliga tecken på tanderosion. Det visar en studie av drygt tusen 15- och 17-åringar från Sollentuna, Bromma och Södertälje.
Killar hade oftare tanderosion än tjejer och det var också vanligare bland 17-åringarna än bland 15-åringarna, något som kan peka på att problemet ökar över tid. Forskarna kan också visa att de ungdomar som hade tanderosion oftare drack läsk flera gånger i veckan, oftare drack juice eller läsk efter motionspass och även oftare rapporterade sura uppstötningar.
Sannolikheten för att en individ skulle ha tanderosion ökade dessutom med antalet riskfaktorer. Grundrisken var 21,5 procent, något som ökade stegvis till 72,2 procent med samtliga riskfaktorer.

Registrera och följ upp tanderosion

Nu vill forskarna att svenska tandläkare ska börja registrera och följa upp tanderosionen hos barn och ungdomar i journalerna. ”Det faktum att tanderosion verkar vara ett ökande problem hos barn och ungdomar som kan leda till omfattande förlust av tandmaterial som kräver komplicerade och dyra behandlingar gör det viktigt för kliniker att uppmärksamma tillståndet”, skriver de.
Tidig upptäckt av erosion kan också göra det möjligt att påverka mat- och dryckesvanor hos ungdomarna för att förebygga problemen, menar forskarna. Det kan också vara ett sätt att tidigt identifiera ätstörningar, eftersom upprepade kräkningar har samma negativa effekt på dentinet som läsk och juice har, menar de.
 

Upptäck mer